Now Reading:
Prijeti li opasnost zapadnom Balkanu zbog ruske invazije na Ukrajinu?
Full Article 1 minutes read

Prijeti li opasnost zapadnom Balkanu zbog ruske invazije na Ukrajinu?

Vijest koja danima ne silazi s naslovnica svih svjetskih medija je invazija Rusije na Ukrajinu, a rat je rano jutros i službeno počeo. Kako prenose agencije u prvim satima poginulo je 40 ukrajinskih vojnika i desetak civila.

Kako donosi tportal napad Rusije na Ukrajinu dovodi u pitanje ne samo opstanak te zemlje, nego ugrožava cijelu istočnu Europu, ali i stabilnost zapadnog Balkana, ocijenio je u četvrtak predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Michael Roth, založivši se pritom da Zapad što prije ‘zaustavi separatiste’ u BiH.

U objavi na Twitteru Roth, istaknuti član njemačkog SPD-a i bivši ministar za Europu u vladi Angele Merkel, upozorio je, reagirajući na rusku agresiju na Ukrajinu, kako to može imati ozbiljne posljedice ne samo na istoku Europe, nego i na Balkanu, na kojem je niz država suočen s nestabilnošću i različitim prijetnjama.

-Putin ne samo da ratuje protiv Ukrajine, već dovodi u pitanje pravo na postojanje istočnoeuropskih država. To također torpedira europsku perspektivu zapadnog Balkana’, upozorio je Roth – ističući kako je Europska unija sada na kušnji dokazivanja svoje vjerodostojnosti i održavanja davno danih obećanja.

sjever.hr/tportal.hr
24.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.