Now Reading:
Međimurska županija povećava jednokratne novčane pomoći studentima – Posavec najavio daljnja ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija povećava jednokratne novčane pomoći studentima – Posavec najavio daljnja ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu

Redovni studenti iz Međimurja i ove će godine dobiti jednokratnu novčanu naknadu no dobra je vijest da će u odnosu na prošlogodišnju biti veća za 33 posto odnosno iznosit će 800 kuna. Odluku o dodjeli većih naknada donijela je na svojoj sjednici održanoj u četvrtak Skupština Međimurske županije na prijedlog župana Matije Posavca.

Kako je istaknuo Posavec, Županija će i nadalje ulagati u obrazovanje mladih, a za jednokratne novčane pomoći za oko 2.300 redovnih studenata osigurat će se oko 1,8 milijuna kuna. Međimurska županija inače je jedina u Hrvatskoj koja svojim redovnim studentima dodjeljuje ovakve potpore.

Posavec je pojasnio kako se županijsko vodstvo u proteklih šest mjeseci fokusiralo na provedbu projekata i investicija iz područja zdravstva i socijalne skrbi, obrazovanja i kulture, gospodarstva, poljoprivrede, turizma i ulaganja u infrastrukturu s ciljem daljnjeg podizanja kvalitete života svih stanovnika Međimurske županije.

-U proteklom šestomjesečnom razdoblju smo pokrenuli ili završili, pokrećemo ili završavamo niz investicija diljem Međimurja, u gotovo svakoj našoj općini i gradu, najviše iz segmenta obrazovanja i zdravstva. Šestomjesečno je razdoblje uvijek utemeljeno kao korak više prema budućnosti – poručio je Posavec dodavši kako je cilj ostaje i daljnji snažan razvoj Međimurske županije.

Za poduzetnike je nastavljen niz poticajnih mjera, a trend smanjenja nezaposlenosti je nastavljen. Tako je u prosincu 2021. godine registrirana najniža stopa nezaposlenosti od samog osnivanja Županije. Ona je iznosila tek 4,21 posto, a istovremeno registrirano je bilo 1.504 obrta što je posljednji put zabilježeno prije krize 2008. godine. Međimurska županija može se pohvaliti i najboljim odnosom radno aktivnog stanovništva i umirovljenika u Hrvatskoj.

-Prema svim pokazateljima vidljivo je da i dalje uspješno provodimo ekonomsku politiku s nizom mjera i programa i da osiguravamo poticajno okruženje za razvoj poduzetništva – poručio je župan Posavec.

U posljednjih šest mjeseci započeo je i niz projekata, od rekonstrukcije i revitalizacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine koji je realiziran, rekonstrukcije Odjela dječje i abdominalne kirurgije i energetske obnove Županijske bolnice Čakovec, a započeli su i radovi na revitalizaciji Parka Centra znanja.

Potpisan je i Razvojni sporazum za sjever Hrvatske u sklopu kojeg će Međimurska županija provesti niz važnih projekata za koje je predviđen iznos od preko 800 milijuna kuna, proširenje i unapređenje Centra znanja, poboljšanje infrastrukture i usluga čakovečke bolnice, izgradnja Osnovne škole Nedelišće, rekonstrukcija i dogradnja Srednje škole Prelog, Regionalni distributivni centar i revitalizacija međimurskih dvoraca, a zajedno s ostalim županijama izgradit će se i brza cesta Čakovec-Varaždin-Krapina te željeznička pruga Kotoriba-Čakovec-Varaždin-Zagreb.

Međimurska županija nastavlja s tekućim ulaganjima u zdravstvo, socijalnu skrb i školstvo. Za svoje zdravstvene ustanove ove će godine uložiti 14,8 milijuna kuna, u Dom za starije i nemoćne Čakovec 14,4 milijuna kuna, a u osnovne i srednje škole te učeničke domove kojima je osnivač preko 20 milijuna kuna.

-U odlukama o raspodjeli decentraliziranih sredstava također ćemo napraviti još jedan iskorak u investicijama za zdravstvenu skrb, a 8,7 milijuna kuna namijenjeno je Županijskoj bolnici Čakovec. Neki od značajnih projekata su potpuna rekonstrukcija Pedijatrije koju pokrećemo i koja je procijenjene vrijednosti oko 4 milijuna kuna. Također, kupit će se 35 kreveta za internističku djelatnost, gastroskop i za 708 tisuća kuna dodatni uređaji za odjel anesteziologije – najavio je Posavec.

Župan Posavec i dalje će ostati upravitelj Zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec, odlučeno je jednoglasno na sjednici Skupštine, dok je za upraviteljicu Zaklade za prevenciju Međimurske županije izabrana pročelnica županijskog Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić.

tklopotan / www.sjever.hr
24.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.