Now Reading:
U sklopu obilježavanja 161. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera predstavljen prvi inkluzivni edukacijski Demeter certificirani vrt
Full Article 3 minutes read

U sklopu obilježavanja 161. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera predstavljen prvi inkluzivni edukacijski Demeter certificirani vrt

U prostorijama Centra dr. Rudolfa Steinera u srijedu su prezentirani projekti suradnje Centra dr. Rudolfa Steinera i partnera (Udruga za autizam Pogled i OPG Mohokos) koji su se formalizirali potpisivanjem Sporazuma suradnje. Centar dr. Rudolfa Steinera u suradnji sa BFDI po prvi puta uspostavio je sustav biodinamičke kontrole i certifikacije u Hrvatskoj. Kroz potporu proizvođačima u smislu edukacijsko-konzultantskog rada i protokolom za dobivanje Demeter certifikata od sada se omogućuje poljoprivrednim proizvođačima certificiranje proizvodnje kroz biodinamički Demeter certifikat.

– Zadovoljstvo nam je predstaviti i podržati nastojanja da se okrenemo ekološki održivoj i profitabilnoj poljoprivredi, nad standardu i vrhuncu ekološke proizvodnje – biodinamici. Upravo nas je ova pandemija osvijestila koliko je bitno biti samoodrživ prvenstveno u samodostatnosti hrane, jer je poljoprivreda prije svega gospodarska proizvodna grana – rekla je u uvodnom obraćanju ravnateljica Centra Dijana Posavec.

-Začetak ekološke i biodinamičke poljoprivrede kreće u Donjem Kraljevcu u Međimurju gdje na 161. obljetnicu rođenja Rudolfa Steinera pozdravljamo inicijativu inkluzivnog vrta koji za zadaću ima prijenos znanja i uključivanje skupina koje traže uključivanje šire zajednice u zajednički rad – dodao je načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.

Inkluzivni vrt primjer je kako na jednostavan i praktičan način približiti primarnu poljoprivrednu proizvodnju zainteresiranim korisnicima. Iako ovakvi koncepti u svijetu već postoje, kod nas je to novost koja će vjerojatno zaživjeti jer je potreba za radom na zemlji i vraćanju prirodi sve veća otkako smo bili u situaciji u kojoj su zatvoreni prostori bili jedini prostori u kojem smo se mogli kretati. Želja nam je da ovaj inkluzivni vrt bude mjesto zajedničkih susreta i aktivnosti osoba s teškoćama i onih bez, sve u cilju razvoja otporne i snažne lokalne zajednice, koja brine za svoje članove – istaknula je Jasenka Martinčević, izvršna direktorica Udruge za autizam Pogled.

-Međimurje je jedna od najpopularnijih regija kontinentalnog turizma. Smjer koji potiče je povezivanje uslužnih kapaciteta i turističkog sadržaja s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima. Primjer tome je OPG Mohokos s kućom za odmor Luna kao prvi u Hrvatskoj koji ide u smjeru ekološki certificiranog privatnog smještajnog kapaciteta. U suradnji s Centrom dr. Rudolfa Steinera nadogradit ćemo svoju jedinstvenu priču biodinamičkim vrtom i voćnjakom te će time biti primjer zaokruženog imanja i samodostatnosti u turističkoj ponudi – rekao je Zvonko Lajtman, ispred OPG-a Mohokos.

-Ovim projektima šaljemo širu poruku gdje je koncept “Zelenog plana” europske unije zapravo temelj i okosnica u kojem se želimo kretati i na temelju kojeg stvaramo buduće regionalne političke odluke – istaknuo je župan Matija Posavec.

www.sjever.hr

23.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.