Now Reading:
Suradnja Hrvatske i Njemačke utemeljena na liku Janka Šajatovića Krabata – Grđan: Određene gospodarske aktivnosti već su odrađene, a slijede i obrazovna i kulturna suradnja
Full Article 3 minutes read

Suradnja Hrvatske i Njemačke utemeljena na liku Janka Šajatovića Krabata – Grđan: Određene gospodarske aktivnosti već su odrađene, a slijede i obrazovna i kulturna suradnja

U salonu varaždinske Gradske vijećnice u utorak je održan prijem te nakon njega i okrugli stol na temu – Janko Šajatović Krabat. Događanju su prisustvovali počasni konzul Republike Hrvatske u Njemačkoj dr. Peter Neumann, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković te predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan, koja je naglasila kako su na okruglom stolu sudjelovali stručnjaci iz područja povijesti.

– S nama je bila Spomenka Težak, predsjednica Društva povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije, profesorice Hrvatsko-njemačkog društva, profesori iz Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest Varaždinske županije, a imali smo priliku porazgovarati i sa samom Gradskom upravom, jer je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković – objasnila je Grđan te dodala kako je u ovom slučaju ključna suradnja Hrvatske i Njemačke.

Peter Neumann već dugi niz godina radi na temi spajanja Hrvatske i Njemačke, upravo na povijesnom liku Janka Šajatovića Krabata. Mi smo to prepoznali kao iznimno vrijednu tematiku i s time se danas zabavili u jednom povijesnom okviru. Ono što je izuzetno važno je da prepoznamo mogućnosti projektne suradnje Njemačke i Hrvatske. I grad Varaždin je na tragu suradnje s gradom Bautzenom u nekoliko područja, a primarno je područje gospodarstva. Naime, naši gospodarstvenici već su imali priliku raditi s Neumannom i gospodarstvenicima iz tog dijela Njemačke pa su određene gospodarske aktivnosti već ostvarene. Sada krećemo u obrazovnu suradnju, između naših osnovnih i srednjih škola te kulturnu suradnju – istaknula je Zdravka Grđan.

Kako je u svom obraćanju navela, Janko Šajatović Krabat bio je vojnik koji je puno bolje znan, cijenjen i poštovan u samoj Njemačkoj unazad 300 godina, dok ga u Hrvatskoj tek otkrivamo. Nadovezujući se na njeno mišljenje Peter Neumann kazao je kako treba naglasiti da se u ovom slučaju radi i govori o dvije osobe.

– U prvom redu radi se o osobi Krabat koja je poznata među lužičkim Srbima i dio je njihove tradicije te je poznata i u literaturi u lektirama koje su prevedene na mnogo svjetskih jezika. S druge strane, on je i povijesna osoba koja potječe s našeg područja, vojnik koji se borio i svoju karijeru stvorio u Njemačkoj te treba istražiti povijesnu vezu i poveznicu između ta dva aspekta te osobe -rekao je Neumann te dodao kako su obje osobe dijametralno suprotne.

– S jedne strane tu je jedan dječak skromnog podrijetla s nadnaravnim moćima koji se smatra lužičkim Srbom, a s druge strane tu je vojskovođa odnosno pukovnik katoličkog porijekla koji je zaista služio u Njemačkoj. Ako te dvije osobe zajedno mogu postići da se povežu i dva naroda i da uspostave suradnju onda trebamo za tu priliku biti zahvalni – zaključio je konzul Peter Neumann.

www.sjever.hr

22.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.