Now Reading:
Suradnja Hrvatske i Njemačke utemeljena na liku Janka Šajatovića Krabata – Grđan: Određene gospodarske aktivnosti već su odrađene, a slijede i obrazovna i kulturna suradnja
Full Article 3 minutes read

Suradnja Hrvatske i Njemačke utemeljena na liku Janka Šajatovića Krabata – Grđan: Određene gospodarske aktivnosti već su odrađene, a slijede i obrazovna i kulturna suradnja

U salonu varaždinske Gradske vijećnice u utorak je održan prijem te nakon njega i okrugli stol na temu – Janko Šajatović Krabat. Događanju su prisustvovali počasni konzul Republike Hrvatske u Njemačkoj dr. Peter Neumann, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković te predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan, koja je naglasila kako su na okruglom stolu sudjelovali stručnjaci iz područja povijesti.

– S nama je bila Spomenka Težak, predsjednica Društva povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije, profesorice Hrvatsko-njemačkog društva, profesori iz Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest Varaždinske županije, a imali smo priliku porazgovarati i sa samom Gradskom upravom, jer je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković – objasnila je Grđan te dodala kako je u ovom slučaju ključna suradnja Hrvatske i Njemačke.

Peter Neumann već dugi niz godina radi na temi spajanja Hrvatske i Njemačke, upravo na povijesnom liku Janka Šajatovića Krabata. Mi smo to prepoznali kao iznimno vrijednu tematiku i s time se danas zabavili u jednom povijesnom okviru. Ono što je izuzetno važno je da prepoznamo mogućnosti projektne suradnje Njemačke i Hrvatske. I grad Varaždin je na tragu suradnje s gradom Bautzenom u nekoliko područja, a primarno je područje gospodarstva. Naime, naši gospodarstvenici već su imali priliku raditi s Neumannom i gospodarstvenicima iz tog dijela Njemačke pa su određene gospodarske aktivnosti već ostvarene. Sada krećemo u obrazovnu suradnju, između naših osnovnih i srednjih škola te kulturnu suradnju – istaknula je Zdravka Grđan.

Kako je u svom obraćanju navela, Janko Šajatović Krabat bio je vojnik koji je puno bolje znan, cijenjen i poštovan u samoj Njemačkoj unazad 300 godina, dok ga u Hrvatskoj tek otkrivamo. Nadovezujući se na njeno mišljenje Peter Neumann kazao je kako treba naglasiti da se u ovom slučaju radi i govori o dvije osobe.

– U prvom redu radi se o osobi Krabat koja je poznata među lužičkim Srbima i dio je njihove tradicije te je poznata i u literaturi u lektirama koje su prevedene na mnogo svjetskih jezika. S druge strane, on je i povijesna osoba koja potječe s našeg područja, vojnik koji se borio i svoju karijeru stvorio u Njemačkoj te treba istražiti povijesnu vezu i poveznicu između ta dva aspekta te osobe -rekao je Neumann te dodao kako su obje osobe dijametralno suprotne.

– S jedne strane tu je jedan dječak skromnog podrijetla s nadnaravnim moćima koji se smatra lužičkim Srbom, a s druge strane tu je vojskovođa odnosno pukovnik katoličkog porijekla koji je zaista služio u Njemačkoj. Ako te dvije osobe zajedno mogu postići da se povežu i dva naroda i da uspostave suradnju onda trebamo za tu priliku biti zahvalni – zaključio je konzul Peter Neumann.

www.sjever.hr

22.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.