Now Reading:
Radovi u vinogradima mogu početi: Udruga „Pinta” održala tradicionalno „Vincekovo”
Full Article 3 minutes read

Radovi u vinogradima mogu početi: Udruga „Pinta” održala tradicionalno „Vincekovo”

Novomarofska Udruga vinogradara i voćara „Pinta” u subotu je organizirala tradicionalnu proslavu blagdana svetog Vinka koja se ove godine održala u vinogradu u Oštricama. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji kojom novomarofski vinogradari, članovi udruge i građani uz druženje na otvorenom obilježavaju početak sezone radova u vinogradu.

Unatoč epidemiološkoj situaciji, Udruga „Pinta” uspjela je organizirati tradicionalno „Vincekovo” koje se ove godine održalo u kontroliranim uvjetima i s ograničenim brojem posjetitelja uz obavezne covid potvrde.

– Ove godine manifestaciju smo organizirali u Oštricama na jednom lijepom, velikom prostoru gdje posjetitelji mogu održavati razmak – rekao je Dragutin Košćak iz Udruge „Pinta” koja „Vincekovo” održava već dvadesetak godina s ciljem očuvanja tradicije.

Nakon svete mise i blagoslova vinograda i vinogradara koje je predvodio Mihael Čavlek, župnik župe Oštrice, manifestacija se nastavila prigodnim obredom rezidbe i kićenjem trsa koje je prema „Križevačkim štatutima“ predvodio ceremonijal mešter Krunoslav Čolo. Kako je pojasnio Košćak, radi se o ceremoniji kojom se trsovi nagrađuju za dobar prošlogodišnji urod, a ujedno se zaziva dobar urod i u narednoj godini.

– To je tradicionalna manifestacija koja se godinama održavala u našem kraju tako da smo na nju ponosni i činimo sve da se ona ne prekine – poručio je Košćak uz zahvalu vinogradarima iz Oštrica koji su uz Udrugu „Pinta” organizirali ovogodišnje „Vincekovo”.

Vinogradarima i građanima pridružio se i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je pohvalivši „Pintu“ za uspješnu organizaciju još jedne manifestacije naglasio važnost očuvanja tradicije i starih običaja.

– Bez obzira na prilično složenu epidemiološku situaciju, vinogradari su i ove godine uspjeli organizirati tradicionalno „Vincekovo” što je dokaz da doista drže do naših običaja i do naše tradicije. Grad Novi Marof će, kao i do sada, i ubuduće podržavati ovakve i slične aktivnosti jer su nam udruge koje čuvaju tradiciju i običaje i prenose ju na mlađe generacije izuzetno važne – rekao je Jenkač.

Podršku Udruzi vinogradara i voćara „Pinta“ daju i iz novomarofske Turističke zajednice, a Renata Horvatić istaknula je da manifestacije koje udruge provode doprinose ukupnoj turističkoj slici grada Novog Marofa.

– Udruge su nam dobri partneri, a u vremenima koja su izazovna čestitam im na uspješnoj organizaciji – poručila je Horvatić.

Nakon ceremonije uz dobru glazbu sastava „Fiškali”, jelo i piće uslijedila je veselica koju je dodatno uveličao i nastup novomarofskih kuburaša „Grebengradske haramije“.

www.sjever.hr
22.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.