Now Reading:
Obilježava se 15. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice
Full Article 5 minutes read

Obilježava se 15. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

U sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, danas se obilježava 15. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Zbog epidemiološke situacije neće biti tradicionalnog dijeljenja mimoza na gradskim trgovima, no Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije, kao organizator, poziva građane da u šetnji nose neki žuti detalj koji podsjeća na mimoze i na taj način skrenu pozornost na ovu važnu javnozdravstvenu kampanju.

Cilj kampanje je skrenuti pozornost javnosti na rak vrata maternice, koji se može u potpunosti spriječiti i iskorijeniti, kao i na važnost prevencije i edukacije.

Iz Lige Koprivničko-križevačke županije napominju kako se kontinuirano provode aktivnosti s ciljem informiranja javnosti o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice, pri čemu je ključno naglasiti kako riječ o jednom od najpreventabilnijih sijela raka. To bi značilo kako se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti dostupnim metodama prevencije.

Sva sredstva koja su prijašnjih godina prikupljena od prodaje mimoza utrošena su u edukaciju koja je organizirana po školama diljem županije kako bi se mlade informiralo o HPV-u kao glavnom uzročniku raka vrata maternice. Cijepljenjem protiv HPV-a u ranoj adolescentnoj fazi, prije početka spolne aktivnosti, postižu se najbolji rezultati prevencije ove bolesti, no protiv HPV-a se može cijepiti i nakon početka spolnih odnosa, jer se još uvijek može postići visok stupanj zaštite od infekcije HPV-om. U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a preporučeno i besplatno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te, ovisno o raspoloživosti cjepiva, i za sve osobe do 25. godine. Važno je da žene barem jednom godišnje odlaze na ginekološki pregled i Papa test te prema uputi ginekologa na test na HPV i kolposkopiju.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, treći je nacionalni program probira raka u odrasloj populaciji, uz rak dojke i rak debelog crijeva. Važna je i činjenica da bi žene cijepljene protiv HPV-a i dalje trebale redovito sudjelovati u organiziranom probiru, a probir na rak vrata maternice pomaže spriječiti nastanak raka ranim otkrivanjem abnormalnosti stanica vrata maternice pa se tako mogu liječiti prije nego što se rak uspije razviti.

U studenome 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija donijela je Strategiju o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice prema kojoj bi države trebale pojačati provedbu cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda te u slijedećih deset godina postići da 90% djevojaka u dobi do 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a i 70% žena u dobi do 35 godina bude obuhvaćeno probirnim pregledima.

Iz Lige naglašavaju kako brojke pokazuju da u Hrvatskoj godišnje od ove vrste raka oboli više od 300 žena, a umre ih oko 120, a s time da najnoviji podaci Zavoda za javno zdravstvo KKŽ pokazuju značajno manji odaziv na cijepljenje, zbog nemogućnosti organiziranja predavanja i upoznavanja s cjepivom.

Zaključno, iz županijske Lige poručuju kako je važno brinuti o svojem zdravlju, zdravlju svoje djece i bližnjih.

sjever.hr/kckzz.hr 22.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.