Now Reading:
Zbog zakonskih promjena i u Čakovcu uskoro veća cijena odvoza otpada – Cividini: Cilj nam je odvajati što više otpada i stvoriti što manje smeća!
Full Article 3 minutes read

Zbog zakonskih promjena i u Čakovcu uskoro veća cijena odvoza otpada – Cividini: Cilj nam je odvajati što više otpada i stvoriti što manje smeća!

Novi Zakon o gospodarenju otpadom te posljedice koje njegova primjena ima na sustav kojim upravlja Gradsko komunalno poduzeće „Čakom“, bile su glavne teme konferencije za medije održane u petak u Čakovcu.

O tome su govorili direktor GKP „Čakom“ Ivica Perhoč i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini, a konferenciji su prisustvovali i načelnici i predstavnici jedinica lokalne samouprave suvlasnika „Čakoma“, općina Mala Subotica, Orehovica, Šenkovec, Nedelišće, Štrigova, Sveti Juraj na Bregu i Strahoninec.

Kako je objasnio Perhoč, promjene se odnose na dvije kategorije korisnika, kućanstva i korisnike koji ne spadaju u ovu kategoriju, a definira se i fiksni i varijabilni dio cijene.

-Za kućanstva fiksna cijena iznosila bi 65,40 kune što bi predstavljalo porast od 26 posto, a za nekućanstva 98,10 kuna. Varijabilni dio će se obračunavati na osnovi broja pražnjenja komunalnog otpada – kazao je Perhoč dodavši kako će pražnjenje kante koštati 13 kuna, odnosno kako je cijena dosad iznosila 56,40 kuna, a prema novom cjeniku iznosit će 65,40 kuna.

Nakon tri mjeseca pregovora, razgovora i pokušaja donošenja rješenja koje će biti najmanji udar na džepove građana Čakovca i općina u kojima „Čakom” vrši odvoz otpada, fiksni dio cijene povećat će se za 10 kuna.

-Pregovarali smo dugo i mislim da ovih 10 kuna koliko se fiksni dio zasad povećava i nije toliko puno kao što je u startu bio sam prijedlog, s obzirom na sve troškove i poraste cijena koji su se događali unatrag otkad je uopće zadnji puta bila povećana cijena odvoza otpada – pojasnila je Cividini naglasivši da je na stranicama Grada Čakovca objavljeno e-savjetovanje tako da svi građani mogu dati svoje prijedloge, mišljenja i zamjerke.

I čakovečko Gradsko vijeće i općinska vijeća općina suvlasnika donijet će odluku o prvotnoj i fiksnoj cijeni nakon čega će se razmatrati izračuni o varijabilnim troškovima. S obzirom da je cilj stvoriti što manje smeća i da će cijena ovisiti i o mjesečnom broju odvoza, gradonačelnica je iskoristila priliku kako bi apelirala na sve građane da nastoje čim više sortirati otpad.

-Prema novom Zakonu o gospodarenju otpadom, cijena je ista za sve i nema kategorija. Ako Zakon omogući da se cijena odvoza regulira i prema kategorijama stanovništva, naravno da ćemo svi mi ovdje prisutni dati glas za takvu odluku te da ćemo voditi računa o našim osjetljivijim kategorijama stanovništva, ali u ovom trenutku Zakon to ne dozvoljava – rekla je gradonačelnica.

Realan i najraniji rok za primjenu novog cjenika, naglasio je Perhoč, je 1. svibnja ove godine.

tklopotan / www.sjever.hr
21.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.