Now Reading:
Zagorskim vatrogascima ove godine više od 1,1 milijuna županijskih kuna – Župan Kolar: Vatrogasci rade sjajan posao, granice županija nisu prepreka za brzu intervenciju
Full Article 3 minutes read

Zagorskim vatrogascima ove godine više od 1,1 milijuna županijskih kuna – Župan Kolar: Vatrogasci rade sjajan posao, granice županija nisu prepreka za brzu intervenciju

U Krapinsko-zagorskoj županiji više je od 6 tisuća vatrogasaca, od koji je njih 1.750 operativnih, a kako bi oni svoj posao mogli obavljati na zadovoljavajući način i biti stanovnicima pri ruci uvijek kad se za to stvori potreba, Županija će ove godine njihov rad financirati s više od 1,1 milijun kuna.
Ugovor o financiranju potpisan je u petak u Zaboku.

Na području županije ukupno je 81 dobrovoljno vatrogasno društvo udruženo u 15 vatrogasnih zajednica gradova i općina, a tri su zajednice u osnivanju, rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber dodavši da su tu i dvije javne vatrogasne postrojbe, a to su Zagorska JVP i JVP u Krapini.
-Prošle godine bilo je ukupno 587 intervencija, od toga 254 požara, a na intervencijama je sudjelovalo 3329 vatrogasaca i odradilo se gotovo 5 tisuća sati rada. Bilo je i više od 130 intervencija prilikom potresa, a brojni su vatrogasci bili i na dislokacijama – kazao je Skuliber te istaknuo da su vatrogasci u posljednje gotovo dvije godine odradili i niz zadaća pomažući lokalnim stožerima tijekom pandemije koronavirusa.

Vatrogascima je na sjajno odrađenom poslu u 2021. godini zahvalio župan Željko Kolar naglasivši da je Krapinsko-zagorska županija ove godine odučila povećati sredstva u proračunu za rad Vatrogasne zajednice KZŽ na 1,150.000 kuna.
-Jedno od razloga povećanje je i osposobljavanje vatrogasca za C kategoriju, što bi trebao biti jedan od prioriteta aktivnosti u budućem razdoblju. No, to nisu sva sredstva koja mi investiramo. Prošle smo godine investirali 360.000 kuna u opremanje profesionalnih postrojbi Zabok i Krapina, nabavili kacige, rukavice i čizme, a krajem 2020. godine kompletno uniforme ukupne vrijednosti 620.000 kuna – rekao je župan i dodao da je u planu za ovu godinu iz županijskog proračuna izdvojiti dodatnih 200 do 300 tisuća kuna za opremanje operativnih snaga.

-Naše godišnje ulaganje vrti se tako negdje oko 1,3 milijuna kuna. Također, rad s vatrogasnom mladeži izuzetno je bitan zbog kontinuiteta pripreme kadrova za vatrogastvo, a i zbog tradicije – kazao je Kolar. Istaknuo je da je teško u nekoj općini, gradu ili naselju kroz više od 140 godina povijesti vatrogastva na području županije pronaći obitelj u kojoj baš nitko nije bio član vatrogasnog društva.
-Pokazalo se da granice županija kada su u pitanju operativne snage nisu nikakva prepreka za brzu intervenciju, što smo vidjeli na primjeru potres u Petrinji kad je kroz nekoliko sati naše postrojbe bile na ispomoći – kazao je Kolar.

Uz župana Kolara i predsjednika Skulibera, potpisivanju ugovora nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za opće i zajedničke poslove Petra Vrančić Lež, zapovjednik VZ Marin Lovrenčić i zapovjednik Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok Dražen Sinković.

a.kučić/sjever.hr
14.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.