Now Reading:
Što učiniti ako ste kontakt osobe pozitivne na kućnom testu? Doznajte trebate li u samoizolaciju
Full Article 2 minutes read

Što učiniti ako ste kontakt osobe pozitivne na kućnom testu? Doznajte trebate li u samoizolaciju

Pandemija još uvijek ne posustaje, omikron se „razmahao”, a iako s koronavirusom živimo već dvije godine, još uvijek ima brojnih nepoznanica, ne samo o bolesti koju izaziva, već i o tome kako se trebamo ponašati.

Jedna od zbunjujućih situacija jest što učiniti ako vam osoba s kojom ste bili u bliskom kontaktu javi da joj je kućni test pokazao da je pozitivna na COVID. Iz HZJZ-a za Dnevnik.hr objašnjavaju da se svaki kućni test mora potvrditi brzim antigenskim (BAT) ili PCR testom.

-Ako ste bili u bliskom kontaktu u vrijeme kad je osoba zarazna, trebate se podvrgnuti samoizolaciji prema preporukama koje su objavljene na stranicama HZJZ-a – kazao je šef HZJZ-ove epidemiološke službe Bernard Kaić.

Epidemiolozi objašnjavaju da se na temelju rezultata kućnog testa kontaktima ne može odrediti samoizolacija, ”ali je dobro izolirati se i čekati BAT ili PCR nalaz”.

Na pitanje kako takvu situaciju objasniti poslodavcima Kaić odgovara:
-Kažete poslodavcu da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom i da zbog toga morate u karantenu. Javite se izabranom liječniku, koji o tome može izdati potvrdu ili otvoriti bolovanje’.

Iz HZJZ-a ističu da je važno otvoriti bolovanje čim ste pozitivni na kućnom testu, donosi Dnevnik.hr.

www.sjever.hr/dnevnik.hr
14.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.