Now Reading:
Čehok: Malo je koja vlast u Hrvatskoj na ovako bezobrazan način prevarila građane kao Bosilj!
Full Article 4 minutes read

Čehok: Malo je koja vlast u Hrvatskoj na ovako bezobrazan način prevarila građane kao Bosilj!

Osvrnuvši se na najavljeno povećanje cijena usluge prikupljanja i zbrinjavanja otpada, članovi Nezavisne liste Ivana Čehoka su na press konferenciji u petak naglasili kako je Grad Varaždin 2019. i 2020. godine imao najveću stopu odvojeno prikupljenog otpada u Hrvatskoj, a nova Gradska uprava čija je navodna agenda bila zeleno počela je uništavati uspješno poslovanje Čistoće.

Bivši gradonačelnik Varaždina i sadašnji gradski vijećnik Ivan Čehok naglasio je kako nova gradska vlast kontinuirano iznosi neistine, a povećanje cijena otpada bit će drastično.

– Malo je koja vlast uopće, ikada u Hrvatskoj na ovako bezobrazan način prevarila birače i građane kao što je to učinio Bosilj. Podsjećam da su Bosilj, SDP i Budimo Grad na prosvjedima 3 godine uvjeravali građane kako mi pljačkamo, kako su naše cijene previsoke. Jednom riječju da Čistoća pljačka. Došli su na vlast i u prvih 6 mjeseci idu s drastičnim povećanjem onih cijena za koje su tvrdili da su pljačka – poručio je Čehok pitajući se zašto građani Varaždina plaćaju protuzakonitu ekološku naknadu Općini Davor.

Naime, kako je pojasnio, trenutno se plaća 50 posto naknade, a prema zakonu taj iznos može biti najviše 20 posto.

-Tako bi građani Varaždina eko rentu trebali plaćati 80 kuna, a plaćamo 200. To je velika sumnja u kriminal i utaju poreza jer se na eko rentu ne plaća PDV – rekao je Čehok istaknuvši kako opravdanja za povećanje cijena nema već nova vlast to radi kako bi sakrila sumnjive poslove oko eko rente, zapošljavanja i navodnu veću plaću novog direktora Čistoće.

Čehok je demantirao da su bivšem direktoru Čistoće Davoru Skrozi dali neki posebni ugovor naglasivši kako su nova gradska vlast cijelo vrijeme laže jer Skroza sada ima puno nepovoljniji ugovor od onog kakvog su mu dali Bosilj i Habuš.

-Ne želim građane plašiti, ali ako se sada ne mobiliziraju podići ćemo cijene minimalne usluge, nakon toga i cijene zbrinjavanja otpada, a do kraja godine morat će plaćati i 100 eura kuponi za odlagalište. Kada sve to zajedno uzmete, cijene će biti 50 posto veće, a nećemo ispuniti ciljeve direktive i zakona niti smanjivati količinu otpada, ono što smo mi uspjeli. Buni se HDZ iz okolnih općina, a gradski kao da ne postoji – zaključio je Čehok.

Gradski vijećnik Zlatan Avar naglasio je kako je Čistoća u razdoblju od 2014. do 2020. godine povećala broj svojih korisnika, a stopa odvojeno prikupljenog otpada porasla je s 10 na 40 posto što, kako kaže, nitko ne spominje. Ukupni prihodi gradske tvrtke u tom su periodu porasli s 23 na 36,8 milijuna kuna, a broj zaposlenih povećan je s 74 na 119 i to ne u administraciji nego na terenu.

-Ono što cijelo vrijeme govorim je da smo mi došli i postigli ciljeve koje je zakon nametnuo i došli smo do stope odvajanja od 42 posto. Grad Varaždin je 2019. i 2020. godine imao najveću stopu odvojeno prikupljenog otpada, ali SDP to nije briga. Oni su uvijek bili protiv toga i više su bili za nezakonite radnje i optuživanje drugih za kriminal nego za određene ciljeve, a njihova agenda je navodno bila zeleno – istaknuo je Avar dodavši kako ovi podaci pokazuju uspjeh administracije bivšeg gradonačelnika Čehoka, a novi je direktor Čistoće, koji prema njegovim riječima ima veću plaću od starog, već sada napravio štetu i smanjio prihode za 1,2 milijuna kuna godišnje.

abrkic / tklopotan / www.sjever.hr
14.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.