Now Reading:
Kreće „čišćenje” baze HZZO-a: bez zdravstvene iskaznice moglo bi ostati čak 300.000 ljudi!
Full Article 2 minutes read

Kreće „čišćenje” baze HZZO-a: bez zdravstvene iskaznice moglo bi ostati čak 300.000 ljudi!

Kako je najavio ministar zdravstva Vili Beroš, evidencija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uskoro bi se trebala „očistiti” od viška osiguranika koji prema svom statusu nemaju pravo na državno zdravstveno osiguranje, prenosi Poslovni.hr.

Ovime bi najmanje 300 tisuća osiguranika moglo ostati bez prava na zdravstveno osiguranje, a kako piše Novi list riječ je uglavnom o iseljenicima koji su napustili Hrvatsku i otišli raditi u inozemstvo u posljednjem desetljeću. Oni su naime ostali na popisu osiguranika HZZO-a i koriste zdravstvene usluge u Hrvatskoj što im je daleko povoljnije nego platiti zdravstvenu uslugu u državi u kojoj trenutno žive.

Prema nekim procjenama, ovakvu varijantu zdravstvenog osiguranja koristi dvije trećine naših iseljenika, a kako poručuju u HZZO-u, oni uživaju sva prava iz zdravstvenog osiguranja unatoč tome što ne plaćaju doprinose.
Kako je pojasnio ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, jako je velik broj onih koji ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje na temelju nezaposlenosti, a ne vode se kao nezaposleni na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te će oni automatski biti izbrisani s popisa što bi se moglo dogoditi već sredinom idućeg mjeseca.

Osim njih, izbrisani će biti i građani koji koriste povlasticu besplatnog zdravstvenog osiguranja, a ne plaćaju doprinose. Bez svoje iskaznice mogli bi ostati oni koji rade na crno, a nisu na popisu nezaposlenih.

www.sjever.hr / Poslovni.hr / Novi list
12.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.