Now Reading:
DAN KAD SU MEĐIMURCI REKLI „NE” MAĐARIMA Jedan od najvažnijih datuma međimurske povijesti obilježen i svečanom akademijom
Full Article 3 minutes read

DAN KAD SU MEĐIMURCI REKLI „NE” MAĐARIMA Jedan od najvažnijih datuma međimurske povijesti obilježen i svečanom akademijom

Diljem Međimurja u ponedjeljak je obilježen jedan od najvažnijih datuma – Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom.

Naime, prije 103 godine, 9. siječnja, na Velikoj narodnoj skupštini održanoj na Franjevačkom trgu u Čakovcu izglasana je i donesena odluka o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Hrvatski je sabor 2005. godine,  na inicijativu tadašnjeg saborskog zastupnika Dragutina Lesara, 9. siječnja proglasio spomendanom koji se diljem Međimurja obilježava nizom događaja i svečanosti kojima se odaje počast zaslužnim Međimurcima.

Program obilježavanja započeo je prijepodne polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u znak sjećanja na sudionike skupštine, dok je u Zgradi Scheier u Čakovcu u poslijepodnevnim satima održana svečana akademija.

Župan Matija Posavec još je jednom istaknuo da je riječ o jednom od najvažnijih datuma međimurske povijesti.
-To je i događaj i trenutak kada su Međimurje i međimurski narod pokazali vjeru, snagu i inicijativu, rezultat, poruku identiteta i hrabrosti. To nisu bila laka vremena jer je Međimurje u Prvom svjetskom ratu bilo puno žrtava, međutim 10 tisuća naših građana se okupilo 1919. godine, gotovo iz svakog domaćinstva po jedan čovjek, i na Franjevačkom trgu u Čakovcu, zahvaljujući predvodnicima inicijative, donijelo Rezoluciju o odcjepljenju od mađarske države – rekao je župan Posavec.

Svečanoj je akademiji nazočio i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je istaknuo da ne treba trošiti puno riječi oko značaja tog datuma niti o odlukama koje su se donijele u našoj bližoj povijesti kad je Međimurje dobilo županiju.
-Identifikacija tih davnih godina i pripojenje matici hrvatskoj, ali isto tako tih 90-ih, ratnih godina kad smo izvojevali samostalnost i definiranje Međimurja kao malog regionalnog autentičnog dijela Republike Hrvatske, u stvari je doprinos onih vizionara koji su takve odluke donosili, vizionara koji su se usudili u takvu inicijativu ući – rekao je Horvat.
Dodao je da je bilo i krvi i žrtava.
-Danas mi koji živimo u samostalnoj Hrvatskoj, odnosno Međimurju, tim ljudima moramo reći iskreno hvala – zaključio je ministar.

Rezoluciji o odcjepljenju prethodilo je vojno oslobađanje Međimurja u akcijama kroz studeni i prosinac 1918. godine, a predsjednik čakovečkog ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić kazao je da je osim tih akcija i Rezolucije važno i to što je u Međimurju u svega dva mjeseca organizirano sudstvo, uprava i školstvo.
-Ono što je najbitnije je da je sama bitka bila taktički i strateški genijalna. U jednom danu su zauzeli cijelo Međimurje i to je išlo pod zapovjedništvom Slavka Kvaternika i Dragutina Perka i to je zaista fantastično što su napravili. Jednako je tako važno i ono što su poslije napravili. Kompletna uprava u roku od dva mjeseca je organizirana u Međimurju, a organizirani su sudstvo, uprava i školstvo, bitne poluge nove vlasti, hrvatske vlasti i to je ono što je ostavilo traga do današnjeg dana. Povijest se nadovezuje, događaju, ljudi, institucije koje su stvorili, to je vječno – poručio je.

Uime hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića svečanoj je akademiji nazočila njegova savjetnica Melita Mulić, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića bio je preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek, a na skupu su bile i saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, zatim predsjednik Županijske skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, bivši međimurski župan Josip Posavec, predsjednik čakovečkog Gradskog vijeća Darko Zver i ostali uzvanici.

a.kučić/sjever.hr
10.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.