Now Reading:
Proračun Bedekovčine za 2022. skoro 40 milijuna kuna; Načelnik Ban: „Svojim amandmanima vijećnici HDZ-a, ZDS-a, HNS-a i nezavisni Ocvirek ugrozili neke od važnijih projekata u Općini
Full Article 8 minutes read

Proračun Bedekovčine za 2022. skoro 40 milijuna kuna; Načelnik Ban: „Svojim amandmanima vijećnici HDZ-a, ZDS-a, HNS-a i nezavisni Ocvirek ugrozili neke od važnijih projekata u Općini

Općina Bedekovčina dobila je proračun vrijedan gotovo 40 milijuna kuna. No, unatoč tom iznosu i nizu projekata pojedina ulaganja i programi doći će u pitanje budući su pozicijski vijećnici predvođeni HDZ-om svojim amandmanima oduzeli sredstva primjerice konačnoj izgradnji groblja u Poznanovcu ili pak sredstva nužna za održavanje i ulaganje u komunalnu infrastrukturu.

Načelnik Općine, Darko Ban, kazao je nakon sjednice kako su općinski vijećnici pokazali još jednom svoje ne znanje, ne iskustvo i ne snalaženje u nečemu što bi trebali znati ili se onda barem informirati.

Nakon što su imali 14 amandmana na prvoj sjednici prošli tjedan, te smo drugi dan napravili sastanak i dogovorili da se smanji broj amandmana, u konačnici smo na posljednjoj sjednici raspravljali o 28 amandmana! To sve govori kolika je njihova želja za suradnjom i želja da Bedekovčina napreduje. U biti toga nema – rekao je Ban te nastavio pojašnjavajući do čega će dovesti izmjene u proračunu koje su izglasali vijećnici predvođeni HDZ-om.

-Na neki način spomenuti vijećnici ponašaju se kao slonovi u staklarni. Pokazali su da se vode čisto populističkim mjerama. Što reći na sve kada se zna da smo 35 posto izvornog proračuna predvidjeli za djecu i mlade, a oni inzistiraju da se poveća dio za vrtić koji sufinancira Općina ne znajući može li to proračun izdržati – pojasnio je načelnik Ban ističući da se tu jasno vidi da su se pozicijski vijećnici predvođeni HDZ-om vodili čistim populizmom.

Sada uzimaju novce od projekata i programa. Naš župan potpisao je Razvojni sporazum sjever u sklopu čega je i projekt Bedekovčanska jezera. Oni sada uzimaju novce tom projektu i na neki način ga stopiraju, jer neće biti novaca da pokrenemo izradu dokumentacije. Svi dobro znamo da bi projekt Bedekovčanska jezera značajno unaprijedio turističku ponudu naše općine – kazao je Ban dodajući da se u tome vidi totalno ne snalaženje vijećnika što, naglasio je Ban, mještani općine nisu zaslužili.

Načelnik Ban, zasigurno kao i mnogi mještani Poznanovca, dijeli nezadovoljstvo jer su vijećnici HDZ-a, Brigita Rogan iz ZDS-a, Valentina Pakračić-Jambrek iz HNS-a i nezavisni predsjednik Vijeća Marko Ocvirek u potpunosti stopirali odnosno preraspodijelili sredstva za konačni početak izgradnje groblja u Poznanovcu.

-Našli smo izvor financiranja od prodaje zemljišta bivše tvrtke Faktis koja je završila u stečaju i cilj je sredstva od prodaje te zemlje uložiti u gradnju groblja, odnosno sredstva koja se osiguraju u Poznanovcu da ostanu mještanima Poznanovca, no, neki vijećnici mislili su i odlučili drugačije – završio je Ban te dodao da su vijećnici uzimali novce iz programa koje mještani traže.

A zašto je bio jedan od onih koji je sredstva za gradnju groblja prenamijenio pokušao je pojasniti sam predsjednik Vijeća Marko Ocvirek.

-Nismo mi protiv groblja, ali malo smo to stavili sa strane i kanalizirali sredstva za razvoj gospodarstvene zone u Poznanovcu za izmjene UPU-a te u Bedekovčini za kupnju privatnog zemljišta u gospodarskoj zoni- rekao je Ocvirek.

Ocvirek je za sam proračun rekao da je dobar i razvojan i da su ga oni svojim amandmanima “oplemenili”. Pojasnio je da su se njihovi amandmani kretali na razini između 2 do 3 milijuna kuna što nije ni 10 posto od ukupnih gotovo 40 milijuna kuna koliko iznosi proračun u konačnici.

Ocvirek se osvrnuo na projekt rekonstrukcije i nadogradnje objekta DVD-a Bedekovčina gdje je preko EU fondova dobiveno 7,5 milijuna kuna te je u proračunu dodatno osigurano pola milijuna kuna za njegovo sufinanciranje, koja su, kako su nazvali pozicijski vijećnici, osigurana za rezervu, a koja su se ionako mogla osigurati rebalansom proračuna. U konačnici proračun je usvojen većinom glasova.

Unatoč tome što su svojim amandmanima ugrozili neke od projekata načelnik Ban svejedno iduću godine vidi kao godinu u kojoj se očekuju veliki projekti u čiju će se provedbu krenuti zahvaljujući državnim i europskim sredstvima.

U idućoj godini realizirat ćemo važan projekt rekonstrukcije i prenamjene zgrade stare škole u zgradu Kulturnog centra. Riječ je o vrijednoj investiciji za koju su nam odobrena sredstva u iznosu od 3,7 milijuna kuna, a naši će mještani dobiti novi, funkcionalan prostor koji će zadovoljavati njihove društvene potrebe – poručio je Ban dodavši kako u narednom razdoblju kreće i projekt izgradnje dječjeg igrališta kod Spomen doma u Lugu Poznanovečkom za koji je Općina dobila sredstva u iznosu od 225 tisuća kuna.

Osim toga, obnovit će se i objekt Stare škole kod crkve Svete Barbare koji je stradao u potresu, a za taj su projekt Općini dodijeljena sredstva u iznosu od 4 milijuna kuna. U narednom razdoblju, realizirat će se i kapitalni projekti koji se odnose na uređenje Spomen doma u Lugu Poznanovečkom, rekonstrukciju stare škole kod Grgića u kojem Općina sudjeluje s 50 posto vlastitih proračunskih prihoda te dogradnju dječjeg vrtića za što će Bedekovčina od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobiti 900 tisuća kuna.

– Sve ove investicije su kapitalne jer njima unaprjeđujemo kvalitetu života naših mještana i ulažemo u kvalitetnije obrazovanje. Samo takvim ulaganjima možemo potaknuti naše mještane na ostanak u Bedekovčini – naglasio je Ban.

Općina će izgradnjom infrastrukture u gospodarskoj zoni Bedekovčina, subvencioniranjem kamata za poduzetničke kredite i izgradnjom širokopojasnog interneta poticati poduzetništvo, a ulagat će se i u turizam. Kako je istaknuo načelnik Ban, Bedekovčina ima zaista ogromne turističke potencijale, pa će ulaganjem u daljnju turističku ponudu, revitalizaciju Bedekovčanskih jezera i razne manifestacija nastaviti poticati razvoj turizma na svom području.

Daljnjom modernizacijom i izgradnjom nerazvrstanih cesta, izgradnjom nogostupa u Ulici Ljudevita Gaja, Lugu Orehovičkom i naselju Križanče, Općina će nastaviti unaprjeđivati sigurnost svojih stanovnika u prometu, posebno djece. U skorije vrijeme, krenut će i izgradnja dječjih igrališta, kod Spomen doma u Lugu Poznanovečkom, dječjeg i višenamjenskog igrališta te skate parka na Bedekovčanskim jezerima, a stanovnici će dobiti i novo javno parkiralište, uredit će se groblje i izgraditi novo u Poznanovcu, rekonstruirat će se tržnica i izgraditi javna rasvjeta.

– Sve su ovo hvalevrijedni projekti koji su zaista potrebni našoj Općini i našim stanovnicima radi podizanja kvalitete života, no ono što je još bitnije je da Općina Bedekovčina ni u narednoj godini ne prestaje ulagati u ono najvrijednije, djecu – istaknuo je Ban.

Bedekovčina će i idućoj godini nagrađivati svoje uspješne učenike, stipendirati učenike i studente, dodatno ulagati u dječji vrtić kroz nabavu opreme i otvaranje novih vrtićkih grupa, sufinancirati druge vrtiće koje pohađaju djeca s područja Općine, asistente u nastavi, Centar izvrsnosti, troškove prijevoza, školsku kuhinju i troškove ljetovanja učenicima slabijeg imovinskog statusa, nabavu radnih bilježnica i radnog materijala i produženi boravak, a nastavljaju se i ulaganja u društvene domove i sportske objekte.

Da Općina Bedekovčina zaista brine o svojim stanovnicima, od rođenja, pa do mirovine potvrđuje i činjenica da će i u 2022. godini nastaviti dodjeljivati naknade za novorođenčad za što planira izdvojiti 150 tisuća kuna, a svojim će umirovljenicima bonovima i poklon paketima i dalje uljepšavati božićne i uskrsne blagdane.

skalajdzija/sjever.hr 29.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.