Now Reading:
KAKVA EKSTRAVAGANCIJA: Otvorena Radovićeva izložba dvaju svjetova u Vodenom parku Aqua Vivae – Zamjenica Petek: Ovo je nesvakidašnja izložba, ali paše u ovaj prostor!
Full Article 4 minutes read

KAKVA EKSTRAVAGANCIJA: Otvorena Radovićeva izložba dvaju svjetova u Vodenom parku Aqua Vivae – Zamjenica Petek: Ovo je nesvakidašnja izložba, ali paše u ovaj prostor!

Vodeni park Aqua Vivae u Krapinskim Toplicama je od utorka bogatiji za skroz neobičan projekt! Radi se o podvodnoj izložbi fotografija čiji je autor Marjan Radović koji je i autor projekta Croatia 50/50.

Radović već 15 godina fotografira ljepote hrvatskog podmorja i bilježi čarobne prizore podvodnom kamerom, bilježi ljepote iz potpuno drugačije perspektive, bilježi prizore kojih nismo ni svjesni. Rezultat ovog zahtjevnog projekta je CROATIA 50/50, koji kroz jednu fotografiju prikazuje dva svijeta. Onaj ispod i iznad mora. Fotografirati Hrvatsku iz posve druge perspektive, dokumentirati je drugačije i sa stilom, usmjeriti pažnju na vrijednosti i ljepote koje pruža Hrvatska, ali i široj javnosti skrenuti pozornost na ljepote podmorja i Jadrana te pozvati sve na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te očuvanje mora cilj je novog Radovićevog projekta.

Ciklus podvodnih fotografija posvećen je kretanju ljudskog tijela u vodi, ribama, koraljima, podvodnim spiljama i potopljenim brodovima, a kada kažemo u vodi ne mislimo samo na mora i jezera jer inspiraciju pronalazi i u bazenima. Rad na Projektu „Pogled u plavo” Radović je započeo 2010. godine tako da je u bazene od 1 metra dubine postavio svoje fotografije, a posjetitelji su morali zaroniti kako bi razgledali izložbu. S obzirom na to da se koncept Projekta proširio na promociju Hrvatske, Radovićeva fotografije na projektu “Pogled u plavo” prikazuju podmorje Jadrana, potopljene brodove, hrvatske ronioce, nacionalne parkove.

Otvorenju izložbe nazočila je i zamjenica župana Jasna Petek koja je zahvalila Klubu Zaron na svim aktivnostima koje provode kroz čitavu godinu. Promovirajući ronjenje, podvodne sportove i ekološke akcije podižu svijest građana, a svojom društvenom odgovornošću pokazuju što društvu treba kako bi život u Zagorju bio kvalitetniji i bolji, kazala je.
-Ovo je nesvakidašnja izložba, ali nama to nije ništa neobično jer se u ovom krasnom prostoru svako malo nude neki neobični sadržaji koji mu baš pašu, a time su i ta izložba i ovaj događaj posebni – naglasila je Petek.

Autor izložbe, Radović iskoristio je priliku zahvaliti svima koji su omogućili postavljanje izložbe u, kako je naglasio, odličnom prostoru.
-Fotografije predstavljaju ronilačke podvodne motive s time da je pola fotografija ispod vode, a pola iznad vode i prikazuju neka autentična mjesta Hrvatske. Fotografije su snimane po cijeloj Hrvatskoj, dvadesetak ih je izloženo u bazenu, ostale izvan bazena i nadam se da će svi uživati u razgledavanju – rekao je Radović čiji je pristup fotografiji ekstravagantan i drugačiji, a čije izložbe odstupaju od stereotipa.

Martina Crljen, direktorica Aquae Vivae Krapinske Toplice pozvala je građane da svakako dođu i pogledaju izložbu.
-Ova galerija u vodi, izložba fotografija u bazenu je zaista poseban doživljaj – poručila je Crljen, dok je općinska načelnica Gordana Jureković otvorivši izložbu naglasila kako je riječ o nesvakidašnjoj izložbi i zahvalila je autoru koji je pokazao sve ljepote prekrasnog hrvatskog podmorja.

Izložba će biti otvorena do 16. siječnja.

Radovićeve fotografije nagrađivane su i objavljivane u cijelom svijetu. Finalist je brojnih svjetskih prvenstava u action i podvodnoj fotografiji. Službeni je fotograf Red Bull-a te Mares ambasador i Nikon ambasador. Fotografije su mu objavljivane u svim hrvatskim dnevnim novinama, gotovo svim specijaliziranim domaćim i svjetskim časopisima o moru. Službeni je podvodni fotograf i snimatelj međunarodnih prvenstava u ronjenju, stručni suradnik i urednik fotografije za specijalizirane časopise i portale o ronjenju te direktor fotografije na međunarodnom festivalu podvodne fotografije i filma, autor brojnih reklamnih fotografija, autor brojnih radionica podvodne i sportske fotografije.

m.čaržavec/sjever.hr
21.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.