Now Reading:
Općina Lobor ove godine dodjeljuje čak 33 stipendije – načelnica Jembrih: Znanje je moć, a poticanje mladih na obrazovanje naš je glavni zadatak!
Full Article 3 minutes read

Općina Lobor ove godine dodjeljuje čak 33 stipendije – načelnica Jembrih: Znanje je moć, a poticanje mladih na obrazovanje naš je glavni zadatak!

Učenici i studenti s loborskog područja u subotu su dobili pravi predblagdanski poklon. Naime, održano je potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija za obrazovno razdoblje koje je u tijeku.

Kako je istaknula načelnica Ljubica Jembrih, Općina Lobor nastavlja sa stipendiranjem svojih učenika i studenata jer su im obrazovanje, odnosno djeca i mladi, visoko na listi prioriteta.

-Natječaj je bio raspisan u listopadu, a u subotu smo naše stipendiste obradovali ugovorima – naglašava načelnica Jembrih.

Općina je dodijelila deset stipendija srednjoškolcima, a donijeta je i odluka da se ove godine stipendiraju svi studenti s područja općine koji su zadovoljili uvjete natječaja.

-Uočili smo velike nelogičnosti u Pravilniku o stipendiranju koji je još uvijek na snazi i koji će se sljedeće godine promijeniti. Naime, došlo je do nesrazmjera bodova i neki studenti, koji su ustvari izvrsni studenti, ne bi uopće mogli ostvariti nikakva prava na stipendiju, a to doista ne bi bilo pravedno – kaže načelnica i dodaje da ju iznimno veseli što su uspjeli u proračunu osigurati sredstva i odobriti toliko studentskih stipendija.

Zahvaljujući preraspodjeli sredstava, Općina će ove godine financirati stipendije za 23 studenata, dok je ostalih sedmero prijavljenih dobilo državnu stipendiju tako da će svi studenti u ovoj akademskoj godini primati vrijednu financijsku pomoć.

-Brojka od 23 studentske stipendije je jako lijepa jer je Lobor malo mjesto i možemo se ponositi takvim brojem stipendista – ističe Jembrih.

Učeničke stipendije iznose 350 kuna mjesečno i isplaćuju se od početka do kraja pedagoške godine, a studentske stipendije iznose 500 kuna i prate akademsku godinu. Nakon potpisivanja ugovora, stipendije su učenicima i studentima isplaćene i to retroaktivno.

Vrijedi istaknuti i da Općina Lobor, osim za stipendiranje, svake godine za obrazovanje izdvaja značajna sredstva i svoje učenike prati u svim segmentima te njima i njihovim roditeljima pomaže na brojne načine.

Osnovnoškolcima Općina sufinancira udžbenike i sav potreban materijal, a sufinanciranjem pomažemo i kod svih dodatnih aktivnosti koje škola provodi. Svim našim srednjoškolcima sufinanciramo prijevoz, a sufinanciramo i smještaj naših učenika u učeničkim domovima – kaže načelnica Ljubica Jembrih i dodaje da će Općina i dalje, u okviru mogućnosti i proračunskih sredstava, voditi brigu o tome da iz godine u godinu stvara što bolje uvjete za obrazovanje djece i mladih sa svog područja kako bi bili konkurentni na tržištu rada i ostali živjeti u Loboru.

www.sjever.hr
18.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.