Now Reading:
Palčići i BBB-i čakovečkoj bolnici donirali dva vrijedna uređaja za nedonoščad: Nemoguće je zaustaviti val ljudske dobrote!
Full Article 3 minutes read

Palčići i BBB-i čakovečkoj bolnici donirali dva vrijedna uređaja za nedonoščad: Nemoguće je zaustaviti val ljudske dobrote!

U Županijskoj bolnici Čakovec osigurali su sve kako bi trudnice rađale na najsigurniji način, a djeca koja se rode dobila najbolju moguću skrb, no kao i u ostalim hrvatskim bolnicama, nedostaju kvalitetni uređaji.

Primjerice, na Odjelu neonatologije inkubatora ima, ali su već dotrajali, a jedan je od njih star čak 30 godina, stoga će im donacija itekako dobro doći.
Zahvaljujući Klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i Udruzi navijača Dinama – BBB , u čakovečku su bolnicu stigli napredni inkubator Giraffe Carestation vrijedan 156 250,00 kuna i Wilaflow elite uređaj za neinvazivnu ventilaciju novorođenčadi vrijednosti 122 300,00 kuna.

Da ovo nije prva donacija Županijskoj bolnici Čakovec istaknula je Željka Vučko, predsjednica Kluba „Palčići”.
-U prosincu 2012. godine donirali smo ovoj bolnici intenzivni inkubator i neinvazivni respirator, kao i danas, a devet godina kasnije opet smo ovdje, s donacijom za koju su sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji „Palčići za Hrvatsku” koja je bila nastavak akcije „Vratimo Palčiće u Petrovu” – rekla je Vučko podsjetivši da je riječ o akciji koju su Palčići pokrenuli neposredno nakon potresa u Zagrebu.

-Bilo je nemoguće zaustaviti taj val ljudske dobrote i kao nastavak rodila se akcija „Palčići za Hrvatsku” kojom opremamo ostatak Hrvatske, odnosno bolnice koje su iskazale potrebu za uređajima – istaknula je Vučko.

Ravnatelj bolnice Igor Šegović zahvalio je na dobrodošloj, izdašnoj donaciji napomenuvši akko će uređaji puno pomoći u kvaliteti zbrinjavanja najmlađih pacijenata.
-Radi se o zbrinjavanju nedonošene djece, odnosno djece koja su rođena prije termina, prije 38. tjedna trudnoće, a znamo da su ta djeca iznimno osjetljiva na sve ono što ih dočeka u vanjskim uvjetima tako da će ovaj inkubator pomoći u kvaliteti zbrinjavanja najmlađih pacijenata – rekao je Šegović.
-Trudnice koje moraju roditi, a pozitivne su na koronavirus, moraju roditi u drugačijim uvjetima. Osigurali smo da naše trudnice rađaju na najsigurniji način, a dijete koje se rodi dobije najbolju moguću skrb – zaključio je ravnatelj bolnice.

Voditeljica Odjela neonatologije Bernarda Medlobi Vinković iznimno je zadovoljna što je odjel dobio dva vrlo vrijedna uređaja.
-Jedan je inkubator, a drugi uređaj za neinvazivnu ventilacijsku potporu u novorođenačkoj dobi. Inkubatore imamo, ali su oni po starosti već praktično za otpis, tako da imamo čak i inkubator star 30 godina i nadam se da ćemo ga sad moći otpisati. Riječ je o „Žirafa” inkubatoru za intenzivno zbrinjavanje nedonošene novorođenčadi i donošene, ali bolesne novorođenčadi, a drugi uređaj dosad nismo imali. To je uređaj za neinvazivnu ventilacijsku potporu, uređaj koji pomaže prvenstveno nedonošenoj novorođenčadi, ali i donošenoj novorođenčadi koja neposredno po porodu imaju respiratorne poteškoće, to je nešto što redovito prati preuranjeni porod. To će podići kvalitetu zbrinjavanja u našoj ustanovi – rekla je Medlobi Vuković napomenuvši da je trenutno na odjelu četvero djece koja ne zahtijevaju ventilacijsku potporu, ali imaju druge poteškoće.

Inače, Odjel neonatologije u istom je bloku s rađaonicom, tako da će dijete neposredno po porođaju dobiti kvalitetno zbrinjavanje njegovih dišnih poteškoća, što poboljšava konačni ishod, zdravlje i kvalitetu života kod takve djece.

a.kučić/sjever.hr
13.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.