Now Reading:
U DVA KLIKA: Potpišite peticiju za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine! Higijenske potrepštine za žene nisu luksuz!!!
Full Article 3 minutes read

U DVA KLIKA: Potpišite peticiju za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine! Higijenske potrepštine za žene nisu luksuz!!!

Porazno je za naše društvo da svaka deseta žena u Hrvatskoj nema novca za kupnju dovoljno uložaka i tampona. Čak trećina žena i djevojaka u Hrvatskoj prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.

U Hrvatskoj porez na menstrualne potrepštine iznosi 25% te je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu. Visoka stopa PDV-a na osnovnu higijensku potrepštinu o kojoj ovisi polovica stanovništva, stvara nejednakosti u društvu te diskriminira osobe koje menstruiraju.

Prema istraživanju udruge PaRiter* može se pretpostaviti da se godišnji trošak menstrualnih potrepština penje i do 600 kuna, od kojih samo PDV iznosi 120 kuna. Za mnoge žene u Hrvatskoj, radi se o nedostižnoj svoti. 

Snižavanje stope PDV-a na 5% rezultiralo bi godišnjom uštedom od 96 kuna po članu kućanstva koja  menstruira. Za državu malo, a za žene nezamislivo mnogo!

Istraživanje je pokazalo ključne probleme s kojima se susreću žene u Hrvatskoj kada govorimo o menstruaciji: menstrualni sram i stid; nerazumijevanje i osuđivanje  okoline; nemogućnost održavanja adekvatne  menstrualne higijene; nedovoljno poznavanje različitih oblika menstrualnih potrepština; nedostupnost  menstrualnih potrepština i lijekova za smanjenje bolova tijekom menstruacije; izostanak s radnog mjesta, iz  škole ili propuštanje  predavanja  na  fakultetu  zbog menstrualnih  bolova,  nedostupnosti  menstrualnih  potrepština  ili  nedostatnih higijenskih  uvjeta. 

Stoga podrži smanjenje “ženskog” poreza na 5% kao prvi korak protiv diskriminacije te konačno uklanjanje stigme s menstruacije

Ne smijemo dopustiti da zbog menstruacije djevojke osjećaju sram, ne idu u školu i propuštaju dio života! To je civilizacijska stvar koju je prihvatila većina zemalja Europske unije, ali ne i Hrvatska. Higijenske potrepštine za žene nisu luksuz, a ukidanje poreza na higijenske potrepštine prijeka je potreba. 

Vlada RH je u više navrata odbila podržati prijedloge za smanjenje na minimalnu poreznu stopu od 5%. Time pokazuje da zaboravlja na ustavne vrednote Republike Hrvatske – ravnopravnost spolova, odnosno rodnu ravnopravnost, a time zanemaruje i jedno od temeljnih načela EU. Poručimo Vladi RH i Saboru da stojimo solidarno sa ženama i djevojčicama te da želimo zakonske izmjene koje bi pridonijele smanjenju menstrualnog siromaštva!   

Kada se u Saboru ponovno iznese prijedlog za smanjenje porezne stope, peticija će se uputiti Vladi RH i Saboru kako bi napokon učinili sve što je u njihovoj moći za ukidanje menstrualnog siromaštva. 

Peticiju pokreće Inicijativa za smanjenjenje poreza na menstrualne potrepštine, koju čine: Ženska soba, Studentski kulturni centar Rijeka, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Ženska grupa Karlovac – “Korak”, HERA Križevci, Roditelji u akciji – RODA, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, “Bolja budućnost”, Hollaback! Croatia, Ambidekster, K-zona, B.a.B.e!, U dobroj vjeri, Neformalna inicijativa mladih – Mladforma, EMA – Prostor emancipacije, Centar za građanske inicijative Poreč i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru.

Potpiši peticiju! 

*Cijelo istraživanje dostupno je na: PaRiter.hr

Potpisom ove peticije slažete se da Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter ispred Inicijative za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine Vaše podatke proslijedi primatelju peticije, odnosno Saboru i Vladi RH. Na e-mail udruga [at] pariter.hr možete opozvati pristanak u bilo kojem trenu. Vaši podaci se neće prodavati trećim osobama niti će se koristiti za marketinške promocije, odnosno koristiti na bilo koji način izuzev dostave ranije navedenim relevantnim dionicima kako bi se ukazalo na nužnost smanjenja poreza na menstrualne potrepštine. 

www.sjever.hr
01.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.