Now Reading:
Na budućnosti se ne štedi: Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija po izdvajanjima za obrazovanje zauzele hrvatski vrh!
Full Article 2 minutes read

Na budućnosti se ne štedi: Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija po izdvajanjima za obrazovanje zauzele hrvatski vrh!

Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija se prema izdvajanjima za obrazovanje nalaze u samom hrvatskom vrhu. Naime, uz još jednu sjevernu županiju, Bjelovarsko-bilogorsku, Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija su za obrazovanje izdvojile najviše sredstava po stanovniku.

Varaždinska je županija u 2020. godini po stanovniku izdvojila 2.865,66 kuna čime je zauzela prvo mjesto u Hrvatskoj, a odmah nakon nje nalazi se Krapinsko-zagorska županija koja je izdvojila 2.709,66 kuna. Od sjevernih županija, u vrhu se našla i Međimurska s 2.427,25 kuna.

Iako je već vodeća po izdvojenim sredstvima za obrazovanje po stanovniku, rebalansom proračuna u rujnu još veći naglasak stavljen je na zdravstvo i školstvo kao dva ključna sektora, a župan Varaždinske županije Anđelko Stričak najavio je i dogradnju škola u Ivancu, Novoj Vesi, Svibovcu Podravskom i Strmcu, Srednje škole Ludbreg, Gospodarske, Strukovne i Glazbene škole u Varaždinu te izgradnju školskih dvorana u Bisagu, Vinici, Remetincu, Kamenici, Varaždinskim Toplicama, Donjoj Voći, Završju, Črešnjevu i Druškovcu.

Osim toga, od ove godine dijeli se i 65 novih stipendija, a one su i povećane te se isplaćuju svih 12 mjeseci u godini. Osim stipendija za deficitarna zanimanja, pravo na njih imaju i nadareni studenti te oni lošijih socio-ekonomskih prilika, a novost je da će stipendije dobivati i učenici srednjih škola koji su na međunarodnim natjecanjima osvojili prva tri mjesta te najbolji učenik završnih razreda srednje škole.

Krapinsko-zagorska županija je za učeničke i studentske stipendije ove godine osigurala čak 1.342.000,00 kuna, a stipendije dodjeljuje učenicima deficitarnih zanimanja, nadarenim ili onim slabijem imovinskog stanja. Ove godine dodijeljeno ih je ukupno 225. Stipendira i studente deficitarnih zanimanja, nadarene ili studente slabijeg imovinskog stanja, a dodjeljuje im stipendije u iznosu od 700, odnosno 800 kuna.

tklopotan / www.sjever.hr / gradonacelnik.hr
01.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.