Now Reading:
MEĐIMURJE – PRIMJER VELIKIH POSTIGNUĆA: Bugari u posjetu županiji uspješnih EU projekata
Full Article 3 minutes read

MEĐIMURJE – PRIMJER VELIKIH POSTIGNUĆA: Bugari u posjetu županiji uspješnih EU projekata

Delegacija Predstavništva Europske komisije u Bugarskoj i pet vodećih bugarskih medijskih kuća posjetili su Međimurje u organizaciji Europe Direct Čakovec. Posjet je organiziran na inicijativu voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ogniana Zlateva, kako bi bugarskoj javnosti na primjeru Međimurja predstavili uspješne projekte financirane sredstvima fondova Europske unije.

Krajem listopada u zgradi Međimurske županije otvoren je novouređeni Europe Direct Informacijski centar Čakovec, jedan od deset centara u Hrvatskoj koji predstavljaju novu generaciju Europe Direct informacijskih centara diljem Europske unije čijom mrežom upravlja Europska komisija. Tim je povodom Međimurje posjetio voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ognian Zlatev koji je svoje oduševljenje našom županijom i kvalitetno korištenje fondova Europske unije odlučio predstaviti bugarskoj javnosti.

-Međimurska županija naš je odličan partner u projektu Informacijskih centara Europe Direct, a prilikom mog prvog posjeta ostao sam vrlo ugodno iznenađen Međimurjem i kvalitetnim europskim projektima koje ste realizirali. Županija dobro prepoznaje potrebe svojih građana i odlično ste iskoristili članstvo u Europskoj uniji. Hrvatska je najmlađa članica, no Međimurje je dokaz zašto je bilo korisno ući u Europsku uniju i kao mala županija možete biti ponosni na svoja postignuća – poručio je Zlatev.

Cilj posjeta bio je snimiti reportaže o uspješnim projektima financiranima iz EU fondova, posebice u manjim regijama poput Međimurja. Domaćini su im bili zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Ana Kralj i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, ujedno voditelj Europe Direct Informacijskog centra Čakovec. Dobrodošlicu gostima izrazio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec istaknuvši da je Međimurska županija najuspješnija u Hrvatskoj po privlačenju sredstava iz Europske unije.

Uz voditelja Predstavništva Europske komisije u RH Zlateva, bugarsku delegaciju predvodio je voditelj Predstavništva Europske komisije u Bugarskoj Tsvetan Kyulanov. Svoj posjet Međimurju započeli su u Centru znanja Međimurske županije koji je jedan od najboljih primjera privlačenja europskih sredstava.

-Iako je Bugarska članica Europske unije dulje od Hrvatske, na primjeru Međimurja imali smo priliku vidjeti iznimno uspješne i kvalitetne primjere privlačenja sredstava EU fondova. U svom radu nastojimo poticati mlada, rastuća poduzeća koja se bave IT tehnologijom ili nekim drugim oblicima novih tehnologija, stoga je primjer Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje vrlo koristan te ćemo ga nastojati primijeniti u Bugarskoj – istaknuo je Kyulanov.

Nakon obilaska Centra znanja gosti su posjetili i novootvoreni muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja u obnovljenoj fortifikaciji Starog grada Čakovec kojim ih je provela ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

www.sjever.hr / medjimurska-zupanija.hr
30.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.