Now Reading:
Stanovnici u Jerovcu spremni na otpor. Hoće li doći do blokade odlagališta otpada?
Full Article 2 minutes read

Stanovnici u Jerovcu spremni na otpor. Hoće li doći do blokade odlagališta otpada?

Nakon što su se Grad Ivanec i Ivkom d.d. usprotivili rješenju inspektora zaštite okoliša koji je naložio da na odlagalištu otpada u Jerovcu moraju dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odbilo je njihovu žalbu.

Time je Ministarstvo odredilo da Ivkom mora prihvatiti 10 tisuća tona otpada do kraja 2022. godine koje prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin.

Kako poručuju iz Grada ovakvo je rješenje dočekano čuđenjem gradskog vodstva, ali i odvjetničke struke upućene u ovu problematiku i svi zajedno ponavljaju kako ne postoji zakonska osnova temeljem koje bi vanjsko smeće moglo ići u Jerovec.

Iz Grada tvrde da je najnovija izjava gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja u kojoj naglašava kako se neće odustati od dovoženja otpada u Jerovec šokirala građane Jerovca i okolice.

-Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – stoji na web stranici Grada Ivanca, a gradonačelnik Milorad Batinić najavio je nastavak pravne bitke.

-Protiv rješenja Ćorićeva Ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Podršku mu pruža i Međustranačko vijeće Grada Ivanca koje čine predsjednici svih političkih opcija koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća. Kako su priopćili, izražavaju jedinstven i nepodijeljen stav, a ocijenili su kako su najnovijim događanjima interesi Grada i građani ozbiljno ugroženi.

-U tom kontekstu Međustranačko vijeće izražava zabrinutost zbog situacije koja bi mogla rezultirati ogromnom štetom za Grad Ivanec, za zdravlje građana koje žive u blizini deponija te za interese svih građana Ivanca i bivše Općine Ivanec te izražava punu podršku izvršnoj vlasti Grada Ivanca i Ivkomu d.d. za nastavak pravne bitke pokretanjem spora pred Upravnim sudom RH – poručili su članovi Međustranačkog vijeća i složili se da Ivanec nije stvorio varaždinsko smeće te ga, prema tome, nije dužan ni prihvatiti.

www.sjever.hr / ivanec.hr
29.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.