Now Reading:
Nakon 60 godina biološka raznolikost jezera Trakošćan doći će do starog sjaja! Krenuli radovi na izmuljivanju jezera vrijedni 15 milijuna kuna!
Full Article 4 minutes read

Nakon 60 godina biološka raznolikost jezera Trakošćan doći će do starog sjaja! Krenuli radovi na izmuljivanju jezera vrijedni 15 milijuna kuna!

Podno dvorca Trakošćan, na istoimenom jezeru započelo je pražnjenje istog i uskoro kreće izlov ribe kako bi se otklonio mulj i očistilo dno jezera. Posljednje izmuljivanje napravljeno je davne 1960. godine, a nakon ovog izmuljivanja Trakošćanskom jezeru ovim bi se pothvatom trebao vratiti stari sjaj. Tom je prilikom Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda organizirao kratki obilazak jezera i upoznavanje s radovima na ovome projektu.

Načelnik općine Bednja, Damir Poljak podsjetio je na potpisan ugovor početkom ove godine.

– Svi se sjećamo 23. ožujka ove godine kada je potpisan ugovor o izmuljenju što je izuzetno važan projekt za očuvanje i prirode i ekološke flore i faune u ovom djelu našeg najljepšeg dijela općine. Projekt, vrijedan gotovo 15 milijuna kuna očuvati će ovo jezero i ovaj naš bednjanski kraj, ali i doprinijeti daljnjem očuvanju ekološkog sustava, a naravno i poboljšati turističku ponudu same općine Bednje – rekao je načelnik Poljak.

Direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, Danijel Bunić izvijestio je o tijeku radova i o daljnjim planovima rada. Kazao je kako je danas treći dan pretpražnjenja vode iz jezera.

– Ispustili smo razinu vode za jedan metar i još ćemo kroz sljedeća dva dana za pola metra. Nakon toga će se steći uvjeti za izlov ribe iz jezera što je u organizaciji Športsko-ribolovnog kluba iz Bednje i Varaždinske županije. Nakon izlova ribe jezero će se isprazniti do kraja. Iskoristi ćemo topliji dio godine i negdje krajem proljeća, početkom ljeta, kroz lipanj, srpanj, kolovoz i rujan steći uvjete da se može građevinskom mehanizacijom izvlačiti sediment iz jezera i planiramo to završiti do sljedeće zime – rekao je Bunić i dodao kako će se za godinu dana, ukoliko bude sve prema planu, radovi privesti kraju, a jezero napuniti svježom vodom. Kako je dodao, napraviti će se ocjedni kanali po jezeru, a sediment iz jezera se odlaže na dva kilometra udaljenu parcelu uzvodno od jezera veličine tri hektara, a koja je u vlasništvu općine Bednje.

Suvremenija metoda ne postoji. Ako se vratimo u vrijeme kad je ovo imanje bilo pod upravom grofa oni su svake dvije godine praznili jezero i izlovili ribu. Međutim to se zadnjih 60, 70 godina nije na taj način radilo i taj sediment nije uklanjan. Mi ćemo temeljem iskustva napraviti plan za održavanje da to bude u nekim intervalima, da li možda da se poklopi s rokom koncesije za ribolovno pravo… Uglavnom gledali smo da bi to bilo u nekim vremenskim intervalima od 20-ak godina – objasnio je Bunić.

Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog Odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije istaknuo je kako su biološka raznolikost i zaštita okoliša blagodati iza kojih se skriva Varaždinska županija, ali da je tu svakako i interes za očuvanjem flore i faune, kao i ribljeg fonda.

– Bilo je rečeno da Športsko-ribolovno društvo gospodari sukladno planu i upravljanju ovim vodama i kako društvo nema tih financijskih mogućnosti, Varaždinska županija u suradnji s općinom Bednja provela javnu nabavu gdje je u svojstvu i svrhu premještanja ribe angažirana tvrtku Ribnjak 1961 d.o.o Siščan iz Čazme koji imaju ribolovnu ovlast i koji će, kada se za to stvore uvjeti i kada voda bude dovoljno nisko, uloviti i selektirati ribu. Autohtonu ribu će odvesti u obližnje ribnjake, dok će alohtone vrste riba biti premještene Agroproteinku – objasnio je Vincek.

O količini ribe u jezeru Trakošćan teško je nagađati. Izvori govore o 5 tona, ali više ćemo informacija saznati kada će doći vrijeme izlova. Isto tako, kako je naglasio Vincek prvenstveno će se brinuti da prilikom izlova bude što manje uginuća, a sukladno zakonu tijekom izlova na terenu će biti prisutna i ribolovna inspekcija.

– S biološkog aspekta i aspekta zaštite okoliša, narušava se biološka flora i fauna ovog jezera uslijed cijeđenja svih silnih godina, unosa biomase s okolnih šuma i to degradira floru i faunu. Ako ne bismo ušli u čišćenje, riba bi uginula, a pročišćeno jezero doprinijet će vidljivosti Varaždinske županije – naglasio je Vincek.

Izlov će krenuti krajem tekućeg tjedna, sukladno dogovoru na posljednjoj koordinaciji, a vrijednost tih radova iznosi 180 tisuća kuna što po pola financiraju Varaždinska županija i općina Bednja. Cijeli projekt je vrijedan oko 15 milijuna kuna, a u koji ulaze dva ugovora – ugovor za radove vrijednosti 14,6 milijuna kuna na bazi procjene od 200 000 kubika sedimenta i ugovor za uslugu stručnog nadzora u vrijednosti 117 500 kuna.

mčaržavec/www.sjever.hr
29.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.