Now Reading:
VRIJEME NOVIH IZAZOVA: Općina Ljubešćica kreće u velebni projekt koji će promijeniti život mještana!
Full Article 3 minutes read

VRIJEME NOVIH IZAZOVA: Općina Ljubešćica kreće u velebni projekt koji će promijeniti život mještana!

Školski odbor Osnovne škole Ljubešćica, a temeljem Odluke Školskog odbora i Zaključka Varaždinske županije o davanju suglasnosti za raspolaganje imovinom Osnovnoj školi Ljubešćica danas je u Općini Ljubešćica potpisan je Ugovor o darovanju nekretnine i prezentirano je idejno rješenja projekta.

Naime, Općina Ljubešćica na darovanoj nekretnini obvezuje se provesti projekt „Zona centralnih sadržaja“ koji sadrži sportski javni sadržaj, tri poslovno-stambene građevine i prometnicu. Površina nekretnine iznosi 16 899 m2 čija je procijenjena vrijednost 707 tisuća kuna, a potpisivanju je nazočio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je istaknuo kako su upravo javni prostori bogatstvo svake sredine.

Ako određena sredina posjeduje javan prostor to znači da može više graditi društvenih, športskih i kulturnih sadržaja. Veseli me da ovdje u Ljubeščici upravo Varaždinska županija kao osnivač osnovne škole ima jedan takav prostor koji je danas dodijeljen općini Ljubeščica. Kao što je poznato, Ljubeščicu simbolizira kamen i drvo i upravo u tom smjeru taj prostor treba i biti oplemenjen – kazao je župan Stričak.

Naglasio je kako se često postavlja pitanje da li je potreban toliki broj općina, na što je odgovorio pitanjem „Bi li Ljubeščica bila to što je danas da nema status općine i da građani nisu sami u mogućnosti voditi brigu o svom prostoru?

Načelnik Općine Ljubešćica, Nenad Horvatić ističe kako je došlo vrijeme za nove izazove, pogotovo u ruralnim dijelovima općine kako bi svi žitelji imali jednake uvjete kao i u gradskim područjima.

Mi imamo jednu staru zgradu u kojoj je trenutno smještena i ordinacija opće i dentalne medicine, nemamo ljekarnu, imamo depo lijekova i upravo je ovo bila naša glavna smjernica. Na području Općine upravo imamo prostornim planom predviđeno 17 tisuća kvadrata parcele koja je zona centra gdje se može upravo ovako nešto graditi i zahvaljujući suradnji s osnovnom školom i Varaždinskom županijom uspjeli smo to zemljište dobiti u svoje vlasništvo – objasnio je načelnik Horvatić.

Ističe kako je plan izgraditi tri prostora, od kojih će prvi biti javne namjene gdje će biti ordinacija dentalne medicine, opće prakse i ljekarna. Iznad toga urediti će se multifunkcionalni prostor za 250 ljudi, a sa strane će se izgraditi još dvije zgrade s 18 stanova za 18 obitelji s područja općine Ljubeščica. Isto tako, uz sve to, niknuti će restoran uz dječje igralište, kafić, pekara, banka, pošta, dakle sve ono što bi jedno mjesto trebalo imati da bi danas u 21. stoljeću.

– Sve je to kako bi naši mještani mogli reći „Imamo u ovoj općini sve što nam je potrebno da ostanemo, a opet mi koji vodimo općinu da sebi ne možemo nešto zamjeriti, da nismo stvarno sve napravili da mještani ne bi ostali u Ljubešćici” – objasnio je načelnik Horvatić.

Trenutno je aktualna visoka faza projektiranja projekta, odnosno idejnih rješenja za dobivanje lokacijske dozvole koja će se predati do kraja ove ili početka iduće godine.

– Pratimo što se dešava s europskim fondovima, čekamo novu europsku omotnicu. Imam informaciju da će ovakvi objekti moći participirati i nadam se da hoće. Istovremeno imamo razgovore s privatnim investitorima koji žele uložiti i nadam se da ćemo već iduće godine krenuti s pristupnom cestom – rekao je Horvatić u nadi da će kraj projekta koji je ukupne vrijednosti oko 25 milijuna eura biti za vrijeme tekućeg mandatnog razdoblja.

mčaržavec/www.sjever.hr
26.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.