Now Reading:
Sveta Kata snijeg na vrata – danas imendane slave Katarina, Katja i Kata
Full Article 2 minutes read

Sveta Kata snijeg na vrata – danas imendane slave Katarina, Katja i Kata

Donosila snijeg ili ne, za svetu se Katu vjeruje da je simbol hrabrosti, a porijeklo imena Katarina izvedeno je iz grčkog imena Αἰκατερίνα ili Αἰκατερίνη (Aikaterina, Aikaterinē). Samo porijeklo imena je kontroverzno. Pretpostavlja se da su prvo Rimljani izveli naziv od grčkog pridjeva katharos što znači, „čista”, no ime je postojalo i prije toga, a o značenju i porijeklu postoji više teorija.

Katarina je žensko ime koje je zastupljeno u svim kršćanskim zemljama, jer se najviše proširilo kroz lik svete Katarine iz Aleksandrije u periodu između 3. i 4. stoljeća, čiji su legenda i kult rasli tijekom srednjeg vijeka. No ime je postojalo i prije kršćanstva. Samo porijeklo i etimologija imena su kontroverzni, ali najraniji naziv imena najvjerojatnije proizlazi iz grčkog “hekaterosa” što znači “dalekosežni“, „svaki od dva dijela“ i simbolizira cjelovitost.

Od iste riječi je izvedeno i ime grčke božice, čarobne Hekate (grčki Ἑκάτη). Hekata je po grčkoj mitologiji božica magije i podzemnog svijeta koja stražari na vratima između svjetova.

“H” u imenu Katarina (engl. Katharine, njem. Katharina, Catharine itd.) je dodano puno kasnije u 16. stoljeću, kako bi povezalo ime s grčkim “katharosom” što znači  “čisto, jasno, nevino“. Od istog korijena potiče i riječ “katarza”,  koja znači pročišćavanje ili čišćenje.

Muški oblik ovog imena nije poznat.

www.sjever.hr/znacenje-imena.com
25.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.