Now Reading:
ČAKOVEC OPET MEĐU NAJBOLJIMA Evo koliko su lani izdvojili za obrazovanje i kakve projekte planiraju
Full Article 2 minutes read

ČAKOVEC OPET MEĐU NAJBOLJIMA Evo koliko su lani izdvojili za obrazovanje i kakve projekte planiraju

Grad Čakovec opet je u samom vrhu, a ovoga je puta među onim gradovima koji su lani, u odnosu na ostale gradove, izdvojili najviše za obrazovanje u odnosu na broj stanovnika.

Naime, Grad Čakovec izdvojio je za obrazovanje u 2020. godini 3.747,88 kuna po stanovniku, odnosno 47,51 posto udjela u proračunu odnosilo se je na obrazovanje.
Od 2017. godine Grad Čakovec je kontinuirano ili pobjednik ili finalist unutar kategorije Obrazovanje i mladi u izboru portala Gradonačelnik.hr za najbolji grad.

Iz svog proračuna Grad financira kupovinu drugih obrazovnih materijala za sve učenike koji imaju prebivalište na njegovom području, u 50 postotnom iznosu sufinancira produženi boravak koji je organiziran u svim školama kojima je Grad osnivač, a gdje postoji potreba. Svim učenicima koji dolaze iz materijalno depriviranih obitelji preko EU projekata osigurana je besplatna školska užina, a sva djeca s valjanim rješenjima dobivaju pomagača u nastavi.

Preko javnog poziva financiraju se udruge čiji je cilj podizanje kvalitete obrazovanja djece, koji svoje projekte i programe realiziraju uz pomoć škola. K tome, čakovečkim osnovnoškolcima na raspolaganju su brojne izvannastavne aktivnosti, a u Gradskoj upravi posebno ističu činjenicu da je preko 90 posto učenika uključeno u neke sportske aktivnosti. Cilj je gradske vlasti što prije svim školama stvoriti uvjete za održavanje cjelodnevne nastave, ali i osuvremeniti postojeće te izgraditi nove školske zgrade. Prva na redu je izgradnja zgrade Centra za odgoj i obrazovanje djece, jedine ustanove te vrste u Međimurskoj županiji.

Mnogo je tu i drugih projekata i mjera, a prošli tjedan održana je početna konferencija o nastavku projekta „Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnim školama Grada Čakovca – V“ kojim se omogućuje pomoćnik u nastavi svakom djetetu kojem je potreban u čakovečkim osnovnim školama. Projekt je vrijedan više od 2 milijuna kuna, piše Gradonačelnik.

-U dosadašnjih sedam godina provođenja projekata, iskristalizirao se broj djece koje imaju potrebe za pomoćnikom, pa je tako ove godine zaposleno 45 pomoćnika u nastavi za 54 učenika s teškoćama, a projektom je obuhvaćena i edukacija novozaposlenih pomoćnika – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i dodala kako titula Grada prijatelja djece ne može biti samo parola već prema tom načelu treba i žele raditi.

www.sjever.hr/gradonacelnik.hr
25.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.