Now Reading:
ZA NE POVJEROVATI: Lavovi u zagrebačkom ZOO-u pozitivni na koronavirus, zarazio ih covid pozitivan timaritelj, hoće li se cijepiti?!
Full Article 2 minutes read

ZA NE POVJEROVATI: Lavovi u zagrebačkom ZOO-u pozitivni na koronavirus, zarazio ih covid pozitivan timaritelj, hoće li se cijepiti?!

Možda pri prvom pogledu naslov ovog teksta izaziva smijeh, no sjetimo se šišmiša, tržnice i Wuhana, a svakako i crnih brojki s naslovnica. U svakom slučaju drago nam je ako smo vas nasmijali, no danas je u zagrebačkom Zoološkom vrtu, po uzorcima izmeta i brisom nosa laboratorijskim pretragama potvrđen virus SARS-CoV-2 kod dva lava što znači da postoji određena sumnja da i vaši kućni ljubimci imaju ulogu u prenošenju virusa.

Pozitivne životinje uzorkovane su radi pojave kliničkih znakova bolesti te epidemiološke poveznice s COVID 19 oboljelom osobom, a pretražene su u okviru provedbe Programa praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 u životinja te utvrđivanja uloge životinja u epidemiologiji COVID-19 na području Republike Hrvatske koji, sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. godini, provodi laboratorij Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Republici Hrvatskoj od početka pandemije.

Prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), zasada nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju virusa SARS-CoV-2 na ljude te se stoga rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim.

Bez obzira na to što nema epidemioloških pokazatelja da kućni ljubimci sudjeluju u širenju infekcije na ljude, i dalje se preporučuje da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele od COVID-19 izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima te brigu o istim povjere drugoj osobi do ozdravljenja. Također se preporučuje primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice. Životinje vlasnika zaraženih virusom COVID-19 trebale bi se držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe.

Kao dio dobre opće prakse, pri rukovanju i njezi životinja potrebno je provoditi osnovne higijenske mjere uključujući pranje ruku nakon rukovanja i boravka s životinjama, hranom za životinje, kao i izbjegavanje ljubljenja, lizanja od strane životinja ili dijeljenja iste hrane.

Ministarstvo poljoprivrede Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane redovito prati informacije koje o Sars-CoV-2 u životinja koje objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja o tome odmah obavijestiti struku i javnost.

www.sjever.hr
24.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.