Now Reading:
ODREDILI SVOJE PRIORITETE Klanjec je među četiri hrvatska grada koji za obrazovanje izdvajaju više od polovice proračuna
Full Article 3 minutes read

ODREDILI SVOJE PRIORITETE Klanjec je među četiri hrvatska grada koji za obrazovanje izdvajaju više od polovice proračuna

Glavni cilj svih gradova je uvođenje jednosmjenske nastave, pa su stoga u planu gradnje i dogradnje škola, za što će se u novom EU razdoblju otvoriti sredstva. Cilj je i za što više djece omogućiti produženi boravak

Iako su jednosmjenska nastava i produženi boravak u većini škola u Hrvatskoj još uvijek nedostižan standard, planovi za novo financijsko EU razdoblje u kojemu će se otvarati natječaji za gradnju i dogradnju škola te povećana izdvajanja gradova za obrazovanje ohrabruju i daju naznake da će i ovaj – sada nadstandard, uskoro postati uobičajeni standard i praksa u većini škola, piše portal Gradonačelnik.hr.

Među četiri apsolutna rekordera po izdvajanju za obrazovanje prošle je godine bio Grad Klanjec koji je za obrazovanje izdvojio 50,44 posto ukupnih proračunskih sredstava, što je u odnosu na godinu prije 193,98 posto povećanje te u odnosu na 2017. godinu 466,23 posto. a među gradovima koji u tu svrhu izdvajaju više od polovice proračuna su i Vrbovec, Pazin i Kutjevo.

-Najveći iskorak u prethodnom razdoblju bilo je otvaranje produženog boravka u našoj osnovnoj školi, a što je omogućio Grad Klanjec zahvaljujući 100% iznosu financiranja iz gradskog proračuna radi novozaposlenog učitelja u produženom boravku za učenike 1. i 2. razreda. Tako smo uz jednosmjensku nastavu u našoj matičnoj i područnoj školi, riješili još jedan veliki problem roditelja, osobito onih koji rade izvan grada – rekao je gradonačelnik Zlatko Brlek za portal Gradonačelnik.

Osim toga, sufinanciraju se troškovi školske kuhinje za djecu iz obitelji s troje i više djece, nezaposlenih roditelja, samohranih roditelja te učenika s posebnim potrebama, a tim se učenicima sufinanciraju i troškovi školskih izleta te škole plivanja. Sufinancira se prijevoz učenika te nabava radnih bilježnica za sve učenike osnovne škole.

-Kontinuirano se pokušava ulagati u nova tehnološka rješenja te su za matičnu školu u Klanjcu i područnu školu u Lučelnici nabavljene pametne ploče, a ove je godine nabavljen jedan interaktivni ekran. Grad Klanjec osigurava nagrade za darovite učenike te učenike koji postižu izvrsne rezultate na natjecanjima iz raznih područja, a Grad osigurava i novčane pomoći za učenike srednjih škola i to za one lošijeg socijalnog statusa, ali i one koji postižu odlične rezultate – rekao je gradonačelnik Brlek te od većih budućih ulaganja izdvojio izgradnju i opremanje dječjeg igrališta u sklopu Područne škole Lučelnica za koje je izrađena projektna dokumentacija te se uskoro očekuje i početak radova.

www.sjever.hr/gradonacelnik.hr
24.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.