Now Reading:
Kolar: “Nitko u Hrvatskoj nema tako posložena stipendiranja” – iz proračuna Krapinsko – zagorske županije 1,3 milijuna kuna za stipendije učenika i studenata, objavljen i novi natječaj!
Full Article 4 minutes read

Kolar: “Nitko u Hrvatskoj nema tako posložena stipendiranja” – iz proračuna Krapinsko – zagorske županije 1,3 milijuna kuna za stipendije učenika i studenata, objavljen i novi natječaj!

Krapinsko-zagorska županija i ove je godine objavila Natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola Krapinsko-zagorske županije za tekuću školsku godinu, čiji je rok za apliciranje bio 15 dana od dana objave natječaja (15. listopada 2021. godine), a natječaj je završio 20. listopada 2021. godine. U proračunu Krapinsko – zagorske županije za učeničke i studentske stipendije osigurana su financijska sredstva u ukupnom iznosu od 1 342 00 kuna.

Zahtjevi su se podnosili isključivo na propisanim obrascima i mogli su se podnijeti samo za jednu kategoriju stipendije, a sukladno novom Pravilniku o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima Krapinsko-zagorske županije stipendije su se dodijelile u tri kategorije. Na natječaj je pristiglo ukupno 356 prijava.

Za nadarene učenike dodijelilo se ukupno 30 stipendija u iznosu od 400 kuna mjesečno, a kriterij po kojim se provodila analiza bodovanja bio je postignut prosjek od 4,70 ili ostvareni rezultati na natjecanjima. Isti se broj stipendija, s istim iznosom, dodijelio učenicima po socijalnom kriteriju koji ističe posebno bodovanje prema posebnosti kućanstva. Treća kategorija odnosila se na učenike koji su ove školske godine upisali 1. razred nekog od 14 deficitarnih zanimanja (autolimar, autolakirer, limar, zidar, instalater grijanja i klimatizacije, strojobravar, keramičar, vodoinstalater, stolar, konobar, kuhar, tesar, soboslikar, elektroinstalater i vozač motornih vozila (svi programi odnose se na oba spola)) u iznosu od 500 kuna mjesečno, a njih 85 ostvarilo je pravo na stipendiju.

Župan Krapinsko – zagorske županije, Željko Kolar istaknuo je kako je kroz ovaj natječaj dodijeljeno 145 učeničkih stipendija, a da će Županija ove školske godine dodijeliti sveukupno 225 stipendija. Naime, 80 je učenika stipendista u kategoriji deficitarnih zanimanja od prijašnjih godina budući da Krapinsko – zagorska županija kontinuirano stipendira učenike od 1. do 3. razreda ranije spomenutih zanimanja. Svakako je za naglasiti kako od ukupnog zbroja dodijeljenih stipendija 166 stipendija zauzimaju učenici koji se školuju za deficitarna zanimanja.

Podsjetimo i da je 14 deficitarnih zanimanja upisalo 136 učenika Srednje strukovne škole, a 86 ih je dobilo stipendiju, što iznosi 61,76 posto. Kad pribrojimo one koji su dobili stipendiju na nacionalnoj razini ili kroz svoje općine i gradove, ta će brojka premašiti 70 posto. Župan Kolar kazao je kako se usuđuje reći da nitko u Hrvatskoj nema posložena stipendiranja na takav način.

– Za studentske stipendije proširili smo opseg dodjele stipendija za deficitarna zanimanja. To samo znači da vrlo pažljivo pratimo tržište rada i kroz Gospodarsko – socijalno vijeće, u suradnji s obrtničkim i gospodarskim komorama pratimo što se događa na tržištu rada i da reagiramo kako bi osigurali kvalitetan visoko obrazovani kadar koji može odgovoriti potrebama gospodarstva na području Krapinsko-zagorske županije – pojasnio je župan Kolar i dotaknuo se novog Pravilnika.

– Cilj nam je da kroz socijalni kriterij stipendije dobiju baš oni učenici čiji su se roditelji našli u lošoj financijskoj situaciji većim djelom ne svojom krivnjom. Isto tako da oni izvrsne, koji odskaču u svojim generacijama, koji su posebno nadareni za određena područja, stimuliramo i pratimo – završio je župan Kolar.

Zamjenica župana, Jasna Petek kazala je kako je ove godine pristiglo čak 79 molbi više u odnosu na protekle godine i izvijestila kako je otvoren i natječaj za studentske stipendije, koje je podrobnije objasnila.

– Otvoren je natječaje za studentske stipendije, od 19. studenog, u tri kategorije. Rok podnošenja je do 6. prosinca 2022. godine. Imamo kategoriju za nadarene studentice i studente gdje predviđamo 30 stipendija, u iznosu od 700 kuna. Osnovni kriterij je da su studenti prve godine studija završili posljednji razred srednje škole s prosjekom od 4,70. Za studente ostalih godina studija kriterij jest da u prethodnoj godini imaju prosjek ocjena najmanje 4, odnosno ostvareno najmanje 60 ECTS bodova. U kategoriji po socijalnom kriteriju predviđamo 30 stipendija u iznosu od 700 kuna, a osnovni kriterij je da su studenti prve godine studija s prosjekom završnog razreda srednja škole najmanje 2,80, odnosno da studenti ostalih godina studija u prethodnoj godini imaju prosjek ocjena najmanje 2,50 i ostvareno najmanje 50 ECTS bodova. Imamo i stipendije za studente koji su ove godine upisali prvu godinu studije nekog od deficitarnih zanimanja u iznosu od 800 kuna, u što spada medicina, farmacija, matematika – nastavnički smjer, fizika – nastavnički smjer, biologija i kemija – nastavnički smjer. To su deficitarna zanimanja od prošle godine, a ove smo još uveli, sukladno potrebama tržišta rada, edukacijsku rehabilitaciju – smjer logopedija te informatiku – nastavnički smjer – izvijestila je zamjenica Petek.

mčaržavec/www.sjever.hr
24.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.