Now Reading:
KAOTIČNO STANJE U ČAKOVEČKOJ BOLNICI Pacijenata sve više, a medicinskih sestara nema dovoljno – na covid odjelu i rodilja s bebom
Full Article 3 minutes read

KAOTIČNO STANJE U ČAKOVEČKOJ BOLNICI Pacijenata sve više, a medicinskih sestara nema dovoljno – na covid odjelu i rodilja s bebom

Iako smo jučer pisali o teškoj situaciji u Županijskoj bolnici Čakovec, ravnatelj Igor Šegović jutros nam je rekao da je trenutno situacija još gora.

Naime, trenutno je u Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano čak 112 pacijenata covid pozitivnih pacijenata, a samo tijekom protekle noći primljeno ih je 19. Od ukupnog broja, 78 pacijenata nije cijepljeno, a 34 su cijepljena, neki djelomično neki potpuno. Od jučer je preminula jedna osoba 57. godište s komorbiditetima, a nije bila cijepljenja.

-Izraziti priljev pacijenata i nedovoljan broj medicinskih sestara najveći su nam problem, a uređaja zasad imamo dovoljno. U ovih nekoliko dana nabavili smo dodatne respiratore i high flow uređaje, a zbog toliko aparata i pacijenata morali smo nadograđivati cijeli vanjski sustav gdje je kisik, iako je sve relativno novo – rekao nam je ravnatelj Šegović dodavši da bolnica trenutno raspolaže s 30-ak respiratora i 20 high flow uređaja.

Devet zdravstvenih djelatnika čakovečke bolnice je van pogona zbog izolacija, a dosta ljudi je i na bolovanju i iako zasad ima dovoljno prostora za smještaj pacijenata i dovoljno uređaja, nedostaje medicinskih sestara koje bi na odgovarajući način mogle brinuti o svim, a ne samo o covid pacijentima.

-Doktori nisu problem, njih imamo dovoljno, ali sestara nemamo, iako smo zaposlili i nove sestre. Lani su u pomoć došle sestre iz drugih bolnica kad je situacija bila kritična, ali i ove ćemo godine morati Ministarstvu zdravstva poslati zamolbu za pomoć – kazao je Šegović.

Da je nedostatak medicinskih sestara problem, potvrdila je i glavna sestra Valerija Koren.
-Zbog ove situacije otvoreni su novi covid odjeli, na koje su preraspoređene sestre s matičnih odjela. Naše su sestre uz pacijenta 24 sata, ali smo na nekim odjelima uspjeli malo smanjiti program pa smo imali više prostora za preraspodjelu, no na nekim odjelima su kapaciteti puni i mora ostati barem minimalni broj sestara – rekla nam je glavna sestra.

Trenutno je u čakovečkoj bolnici osam covid odjela, među kojima su izolacijski i novooformljeni odjel za suspektne pacijente, a deveti je odjel u pripremi.
-Svi su ti odjeli „pokriveni” sestrama, a jučer su im se na ispomoći pridružile profesorice Srednje medicinske škole koje su medicinske sestre. Pokrili smo se maksimalno koliko smo mogli, kako bi pacijenti na matičnim odjelima dobili maksimalnu odgovarajuću skrb – istaknula je Valerija Koren.

Kažimo na kraju kako je na jednom od covid odjela čakovečke bolnice i rodilja koja je jučer rodila carskim rezom, a s njom je na odjelu i njezina beba, budući da u bolnici ni ovoga puta nisu željeli odvojiti dijete od majke.

a.kučić/sjever.hr
17.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.