Now Reading:
Ime VUKOVAR svjetli pred varaždinskom vijećnicom, Bosilj: Varaždin i Vukovar su gradovi prijatelji od najtežih dana 1991.
Full Article 3 minutes read

Ime VUKOVAR svjetli pred varaždinskom vijećnicom, Bosilj: Varaždin i Vukovar su gradovi prijatelji od najtežih dana 1991.

Na Korzu ispred Gradske vijećnice lampašima je ispisano ime grada Vukovara uoči Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije u suradnji s udrugama branitelja Domovinskog rata i brojnim građanima prigodno su zapalili lampaše.

Molitvu za žrtve Vukovara i Škabrnje poveo je velečasni Stjepan Najman, a predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Vida Huzjak pročitala je pjesmu Stoji grad Hrvoja Hegedušića. Osim gradonačelnika Nevena Bosilja i Miroslava Markovića lampaš su zapalile i saborske zastupnice Nadica Dreven-Budinski i Natalija Martinčević, predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan te iz PU Varaždinske Siniša Vuk.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je kako danas, 30 godina nakon, ističemo kako bi te žrtve bile uzaludne kada nove generacije ne bi nastavile graditi suverenu, modernu, pravedniju i bolju Hrvatsku.

Odlučnost, nadahnuće, ustrajnost i domoljubje vrline su koje su krasile branitelje Vukovara, ali i vrline koje nam trebaju danas kako bi gradili zemlju za koju su oni tada dali svoje živote. Paleći svijeće sjećamo se dana kada je iz razorenog Vukovara potekla ona tužna kolona izbačenih ljudi, sjećamo se slika koje su tada obišle cijeli svijet. Vukovar je postao i ostao simbol stradanja, ali i konačne pobjede u Domovinskom ratu – rekao je gradonačelnik u svom obraćanju.

-Danas su Varaždin i Vukovar dva ponosna grada, ponosna na svoju ulogu u Domovinskom ratu dok je Varaždin u rujnu 1991. uspio ostvariti značajnu pobjedu kojom su osvojene velike količine naoružanja, Vukovar je braneći cijelu Hrvatsku položio velike žrtve. Vukovar i Varaždin su gradovi partneri, gradovi koji su svoje prijateljstvo učvrstili u tim najtežim danima 1991. godine kada je varaždinska policija dala neizmjeran doprinos obrani Vukovara – dodao je Bosilj i poručio: Poklonimo se još jednom svim žrtvama Domovinskog rata!

Povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje i žrtve Domovinskom rata uime Varaždinske županije saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski naglasila je kako je Varaždinska županija ponosna jer su brojni varaždinski branitelji dali veliki doprinos u oslobađanju cijele Hrvatske u ratu.

-Obaveza svih nas je da se sve žrtve ne zaborave, a osobito nestale osobe. I dok god se i zadnja nestala osoba ne vrati u svoju domovinu, ne smijemo šutjeti o tome, moramo glasno razgovarati – dodala je Dreven Budinski.

Danas u Vukovaru Grad Varaždin predstavlja gradski vijećnik Damir Laljek dok će sutra uime Varaždinske u Vukovar ići župan Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić s Husarima i Purgarima.

abrkic/sjever.hr
17.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.