Now Reading:
REVOLUCIONARAN NAČIN URBANIZACIJE Kolodvorska ulica u Ivancu bez građevinskih radova dobiva obnovljene cjevovode
Full Article 2 minutes read

REVOLUCIONARAN NAČIN URBANIZACIJE Kolodvorska ulica u Ivancu bez građevinskih radova dobiva obnovljene cjevovode

U Kolodvorskoj je ulici u Ivancu, primjenom specijalne tehnologije, počela  sanacijom dotrajalih cjevovoda koja se provodi bez građevinskih radova i iskopavanja.

Posebno napominjemo da se ovakva vrsta sanacije provodi samo na dijelu postojećih cjevovoda, dok će se u drugoj fazi sanacija na ostatku cjevovoda vršiti kopanjem.

Naime, provedenim snimanjima ustanovljeno je da su u pojedinim ulicama postojeći cjevovodi izvedeni u profilima koji su dovoljni za predviđene protoke. Međutim, i oni će biti sanirani u cilju postizanja vodonepropusnosti te povećanja čvrstoće i otpornosti cjevovoda, čime se sprečava prodor podzemnih voda u kanalizaciju te istjecanje otpadnih voda u okoliš.

Kanalizacija je najprije očišćena, snimljena kamerom te je u nju upućen robot s frezom, koji je otklonio oštećene dijelove cijevi, korijenje i priključne cijevi koje su ušle u profil glavnog cjevovoda.

Postupak sanacije provodi se specijalnom CIPP metodom, uz korištenje poli- i vinilestera.

Metoda podrazumijeva sanaciju cjevovoda instaliranjem fleksibilne, smolom impregnirane cijevi, koja se uslijed instalacijskog tlaka oblikuje po originalnom cjevovodu. Smola se polimerizira korištenjem specijalno dizajnirane jedinice za proizvodnju i kontrolu tople vode pod hidrostatičnim tlakom ili tlakom pare unutar cijevi. Nakon stvrdnjavanja uvučene cijevi (nakon 2 – 3 sata), pristupa se tlačnoj probi, a nakon toga robot izrezuje ulaze priključaka, čime se omogućuje slobodan protok otpadnih voda.

Ovaj postupak sanacije je u Ivancu (ali i na širem području) primijenjen prvi put, s time da, po riječima nazočnih stručnjaka, susjedne sredine u svojim aglomeracijama dosad nisu provodile sanaciju ovom tehnologijom.

Izvođenju radova nazočili su i gradonačelnik Milorad Batinić, direktor Ivkom-voda Ranko Zbodulja sa svojim zamjenikom Daliborom Patekarom te predstavnici izvođača, tvrtke Aktiv Global.

Istovjetni radovi idućih dana slijede i u Trakošćanskoj, Gundulićevoj, Varaždinskoj, Preradovićevoj, Arnoldovoj, Kumičićevoj i u Kovačićevoj ulici. Ova metoda sanacije posebno je prikladna za urbane sredine i prometnice, a primjenjiva je za sve oblike i materijale oštećenih cjevovoda.

sjever.hr/ivanec.hr
11.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.