Now Reading:
Automatizirani dronovi za isporuku paketa u Estoniji
Full Article 2 minutes read

Automatizirani dronovi za isporuku paketa u Estoniji

Tvrtka EHang temeljena na tehnološkoj platformi za autonomna zračna vozila (AAV) najavila je prvi AAV putničkog razreda koji je završio probne letove u zračnom prostoru Estonije izvan vidnog polja (BVLOS). Probni letovi za zračni prijevoz i dostavu paketa izvedeni su u okviru projekta GOF 2.0 Europske unije.

Tijekom ispitivanja, EHang 216 je letio iz zračne luke Tartu u Estonski zrakoplovni muzej, bez putnika, kako bi pokazao primjere upotrebe eVTOL-a (električno okomito polijetanje i slijetanje) unutargradskih i prigradskih letova. Uz to, logistički model EHang Falcon dovršio je let dostave paketa od zračne luke Tartu do teretnog terminala u Estonskom muzeju zrakoplovstva, kako bi pokazao primjere upotrebe automatskih dronova za dostavu paketa koji rade na niskoj razini.

Ovi probni letovi su među prvim pokusima u dvogodišnjem projektu GOF 2.0, s naglaskom na ulazak i izlazak iz definiranih zračnih prostora.

Tvrtka je priopćila kako planira daljnje uključivanje u GOF 2.0 te provođenje više probnih letova u Europi kako bi se dokazala valjanost, sigurnost i održivost zračnih sustava bez posade i operacija s posadom u gustom gradskom zračnom prostoru. GOF 2.0 je projekt osmišljen tako da sigurno i održivo demonstrira operativnu valjanost opsluživanja kombiniranih bespilotnih zrakoplovnih sustava, eVTOL-a i operacija s posadom u gradskom zračnom prostoru.

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/).

www.sjever.hr
10.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.