Now Reading:
KORONA VIRUS HARA NA SJEVERU HRVATSKE: U ŽB Čakovec spašavali život 5-mjesečnoj bebi pozitivnoj na koronu!
Full Article 6 minutes read

KORONA VIRUS HARA NA SJEVERU HRVATSKE: U ŽB Čakovec spašavali život 5-mjesečnoj bebi pozitivnoj na koronu!

S obzirom na sve veći broj pacijenata hospitaliziranih u bolnicama oboljelih od koronavirusa, zanimalo nas je kakvo je stanje u zabočkoj, čakovečkoj i koprivničkoj bolnici. Da situacija nije nimalo dobra, za portal Sjever.hr o stanju u bolnicama izjavu su dali ravnatelj OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina, ravnatelj ŽB Čakovec Igor Šegović i ravnatelj OB dr. Tomislav Bardek Koprivnica Mato Devčić.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana stanje je i više nego zabrinjavajuće, što potvrđuju brojke. Naime, jučer je u OB Zabok testirano 400 osoba, a sudeći po današnjim gužvama danas bi se ta brojka mogla udvostručiti. Podsjetimo, samo je jutros u redu za testiranje stajalo dvjestotinjak osoba. Ravnatelj OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina kazao je kako je situacija vrlo zabrinjavajuća!

U OB Zabok trenutno je 10 pacijenata na respiratoru i 7 pacijenata na high flow uređaju, a ostalih 25 spojeno je na kisik! – istakao je ravnatelj bolnice i dodao kako se udio cijepljenih djelatnika povećao i sada iznosi 90 posto, no problem nastaje kada se zaraze i oni koji su cjepivo primili, kao i problem samoizolacije djelatnika što stvara rošadu u organizaciji službe.

-Borimo se, ali se vraćamo prema početku 2021. godine kada je situacija bila dosta komplicirana. Obzirom na današnji odaziv na testiranje i broj pacijenata pokraj šatora koji su došli da se testiraju i kojih je velik broj, užasavam se pomisli da nam za 20 dana niti ovaj odjel od 27 kreveta koji smo otvorili na odjelu pulmologije, dakle novi covid odjel, neće biti dostatan jer smo danas već na brojci 42 od ukupno 57 kreveta kapaciteta. Situacija je zabrinjavajuća. Morali smo na odjelu interne i kardiologije smanjiti broj kreveta što znači manje kreveta za „čiste” pacijente koji trebaju hospitalizaciju. Taj dio će preuzeti Specijalna bolnica Krapinske Toplice, ali bojim se da ako ćemo ići ovim tempom, da ćemo morati uvoditi dodatne mjere, krevete – kako mi tako i druge bolnice. Nimalo mi se ne sviđa ova situacija – rekao je ravnatelj Vančina.

Najmlađi covid pozitivan pacijent hospitaliziran u Županijskoj bolnici Čakovec ima svega pet tjedana i jedan je od ukupno 52 pacijenata na covid odjelu, rekao je ravnatelj bolnice Igor Šegović. Dodao je kako je stanje u bolnici zasad dobro, no postoji potreba za otvaranjem novih covid odjela.

Samo ove noći na odjel je primljeno devetero novih pacijenata što je jako puno. Tri su osobe na invazivnoj respiraciji, a većina pacijenata na neinvazivnoj, ali u svakom trenutku i oni mogu završiti na respiratoru – rekao je Šegović dodavši da od 52 pacijenta njih 35-ero nije cijepljeno.

-Za većinu cijepljenih na našem covid odjelu možemo naći uzrok, znamo zašto su oboljeli iako su cijepljeni. Mahom je riječ o osobama s brojnim komorbiditetima, što dovodi u pitanje učinkovitost cjepiva, a slična je situacija i kod onih koji uzimaju neke lijekove poput kortikosteroida koji im smanjuju imunitet – rekao je ravnatelj čakovečke bolnice i upozorio na činjenicu da je sve više covid pozitivne djece.

-Bio sam dežuran u subotu kad smo doslovno spašavali život petomjesečnog covid pozitivnog djeteta. Imalo je upalu pluća i mi smo mu kasno navečer, u 23 sata, spašavali živu glavu – rekao je Šegović dodavši kao na pedijatrijskom odjelu bolnice trenutno mogu primiti 11 covid pozitivnih pacijenata, a ono o čemu posebno brinu jest da ne odvajaju oboljelu djecu od roditelja.

-Primamo i mame ili tate uz djecu i bilo bi dobro da se i oni cijepe, da se zaštite, ali ako nisu cijepljeni, izađemo im u susret i napravimo brzi antigenski test. Ako je test negativan, roditelj ostaje uz dijete u bolnici – kazao je Šegović.

Istaknuo je da hladni program u bolnici dosad nisu i ne žele smanjiti, da žele i dalje operirati te da su se dobro pripremili i za ovu situaciju. Kazao je i kako je sreća da nema mnogo oboljelih djelatnika bolnice i da je trenutno od 930 zaposlenih njih šestero van pogona.

U OB Koprivnica trenutno se nalazi 36 covid pacijenata među kojima je njih 6 na respiratoru kazao nam je ravnatelj bolnice Mato Devčić.

-Ostali pacijenti ne zahtijevaju mehaničku ventilaciju. Imamo nekoliko pacijenata na kisiku, ali još smo daleko od broja koji bi eventualno ugrozio sustav. Apsolutno je sve pod kontrolom i nema mjesta panici – izjavio je ravnatelj.

S obzirom da se nalazimo 4. valu pandemije, na ovu situaciju koja traje već skoro dvije godine, kako ističe Devčić, u potpunosti su spremni, a kako stvari sada stoje sve funkcionira normalno.

-Nema nekih bitnijih promjena što se tiče kvalitete sustava. I dalje obavljamo dijagnostike i kompletne terapije za pacijente. Ukoliko dođe do značajnijeg porasta u odnosu na ovo što danas imamo smanjit ćemo operacijski program i fokusirati se na epidemiološke i sve prateće službe za covid, ali te faze smo već prošli – govori Devčić.

Što se tiče hospitaliziranih pacijenata u bolnici se nalaze oni necijepljeni dok oni cijepljeni imaju tek blage simptome i većinom zahtijevaju kućno liječenje.

-Među hospitaliziranima prevladavaju osobe starije životne dobi iako ima ponešto i mlađih, tek nekoliko slučajeva osoba između 40 i 50 godina, ali većinski je to starija populacija – ističe Devčić.

Dodaje kako zbog covid situacije ne zaostaju redovni pregledi te kako se sve hitne operacije i onkološki pacijenti zbrinjavaju normalno, ali da to nikada nije ni bilo pod upitnikom.

msopek/sjever.hr 03.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.