Now Reading:
Gradonačelnica Cividini u službenom posjetu Općini Lendava: Čakovec i Lendava zajedno do europskih sredstava
Full Article 3 minutes read

Gradonačelnica Cividini u službenom posjetu Općini Lendava: Čakovec i Lendava zajedno do europskih sredstava

U četvrtak je na poziv župana Općine Lendava Janeza Magyara, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini boravila u službenom posjetu ovoj slovenskoj jedinici lokalne samouprave. Razlog posjeta su obostrana iskazana potreba za tješnjim povezivanjem i suradnjom.

U lendavskog Gradskoj vijećnici, čakovečku gradonačelnicu ugostili su lendavski župan i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Pomurje Đanino Kutnjak. Tema ovog prvog radnog sastanka, bili su zajednički projekti koji bi se prijavili na europske fondove, a koji bi rezultirali povezivanjem dvaju gradova, a stanovnicima podigle kvalitetu života. Složili su se da suradnja na području turizma, gospodarstva i kulture ima dobre temelje za daljnji razvoj.

Župan Lendave čakovečkoj je gradonačelnici predstavio svoje prioritetne projekte za koje traže izvore financiranje. To su Međunarodni kulturni centar, žičara do Vinariuma te višenamjenska športska dvorana sa zatvorenim bazenom. Tom je prilikom naglasio da će, nakon što se realiziraju, omogućiti nove razvojne iskorake ne samo Lendave, već cijelog područja. Zanimljivo je da su Lendava i Čakovec prije nekoliko tjedana zajedno sa četiri druga projektna partnera aplicirala prijavu na projekt na području zaštite i spašavanja, što je još jedan pokazatelj da se surađivati može na mnogim poljima.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini istaknula je da smo udaljeni samo 20 kilometara, imamo zajedničku povijest i interese. No, najvažnije je da postoji volja za suradnjom, kojom oba grada možemo učiniti boljima.

-Čakovec će za uzvratni posjet pripremiti listu projekata za koje smatramo da se mogu zajednički prijaviti na razne fondove, a vjerujem da će nakon što završi pandemija ponovno početi kulturna suradnja te sudjelovanje OPG-ova na manifestacijama s obje strane granice – rekla je tom prilikom čakovečka gradonačelnica.

U pratnji Đanina Kutnjaka, razgledali su i prije nekoliko mjeseci otvoren uređeni Hrvatski kulturni centar Zrinski. O njemu skrbi Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, koje je izuzetno aktivno kako u samoj Lendavi gdje pridonosi javnom životu, tako i u povezivanju Prekomurja i Međimurja. Uskoro će se u novouređenom dvorištu postaviti poprsje Nikole Zrinskog Čakovečkog, što će poduprijeti i Grad Čakovec.

www.sjever.hr 29.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.