Now Reading:
Srednja škola Bedekovčina otvara put prema prekograničnoj, dugoročnoj suradnji – Udruženje građevinara njemačke pokrajine Heesen prepoznalo veliki potencijal!
Full Article 3 minutes read

Srednja škola Bedekovčina otvara put prema prekograničnoj, dugoročnoj suradnji – Udruženje građevinara njemačke pokrajine Heesen prepoznalo veliki potencijal!

Nastala prvenstveno zbog razvoja gospodarstva, a prije 26 godina, Srednja škola Bedekovčina danas se može pohvaliti s iznimnim vizualom svoje škole, motiviranim učiteljima, stručnim suradnicima i učenicima koji prate jedan put, a to je ostvariti životne ciljeve i misije.

Ova škola djeluje u pedagoškoj cjelini nastavne djelatnosti kroz graditeljsko, poljoprivredno i medicinsko učilište, a u sklopu škole nalazi se i učenički dom mješovitog kapaciteta od 205 učenika. Osim što nudi školovanje učenika u redovnim programima, Srednja škola Bedekovčina provodi prekvalifikacije i osposobljavanje polaznika u obrazovanju odraslih, nudi mogućnost ispitivanja građevnih materijala u akreditiranom laboratoriju i kemijsku analizu tla.

Suvremeno opremljenim praktikumima i kabinetima u zdravstvu, graditeljstvu i poljoprivredi, mehanizacijom te poljoprivrednim površinama koje su gradile i stvarale generacije učenika i djelatnika škole, povezuju se teorijska znanja i vještine, a na taj način ostvaruju se ishodi planiranih kurikuluma s ciljem da učenici razviju različite stručne i životne kompetencije.

U sklopu škole nalaze se i poligoni za praktičnu nastavu građevinskih programa, plastenici i poljoprivredno dobro i ranije spomenuti suvremeni Laboratorij za ispitivanje materijala. Sve učionice škole opremljene su suvremenom informatičkom opremom koja dozvoljava novu, multimedijalnu razinu nastave, u sklopu koje treba pribrojiti i vozni park građevinskih strojeva koji pomaže učenicima u savladavanju vještina i znanja u sklopu njihove praktične nastave.

Veliki potencijal Srednje škole Bedekovčina prepoznato je i od strane Udruženja građevinara njemačke pokrajine Heesen koji je ovih dana u radnom posjetu Republici Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj pa je izaslanstvo danas, 28. listopada posjetilo Srednju školu Bedekovčina.

Ravnateljica Srednje škole Bedekovčina, Vera Hrvoj ukratko je predstavila školu i njene aktivnosti te istaknula kako je glavna misija škole obrazovanje učenika za rad u obrtništvu, kao i otvaranje mogućnosti za daljnje obrazovanje.

Predsjednik Udruženja obrtnika Bedekovčina, Stjepan Kotarski s kojim Srednja škola Bedekovčina ponajviše usko surađuje istaknuo je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom s Udruženjem građevinara njemačke pokrajine Hessen, a potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije i potpredsjednik CEH-a građevinara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Miro Čaržavec, kao glavnu nit vodilju u razvijanju deficitarnih zanimanja i obrtništva na području Županije naveo je standarde Europske unije prema kojima bi se, kako kaže, trebala razvijati daljnja iskustva, a s ciljem produbljivanja suradnji i daljnjih usavršavanja. Inače, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije kao institucija radi sa svojim poduzetnicima i obrtnicima, a kao veliku važnost ističu praćenje srednjoškolskog obrazovanja i stvaranje međusobne sinergije.

S druge strane, Hrvatski gospodarski savez koji djeluje od 2006. godine kroz razne projekte prenosi znanja na širu populaciju, a služi kao platforma u Njemačkoj kroz koju se provodi razmjena i suradnja Njemačke i Hrvatske u granama obrtništva. Platforma ima prvenstveno zadaću da odgovara na sva pitanja i zaštiti korisnike od početnih grešaka, nudi logistiku i spajanje s obrtnicima. Kako ističu iz saveza, cilj im je međusobno upoznavanje poslovanja, potreba i potražnje s ciljem postavljanja dugoročnih ciljeva.

Udruženje građevinara njemačke pokrajine Heesen zastupa građevinarce i sve grane gradnje. U želji da dosadašnja suradnja postigne novu razinu provode se projekti kako bi se se provelo učenje po sistemu ”jedni za druge” i kako bi mladi ljudi osjetili Europu i stvorili međunarodne kompetencije.

Srednja škola Bedekovčina nesumnjivo će iskoristiti ovu priliku i osigurati si daljnji rast, ali i promovirati deficitarna zanimanja na jedinstven način!

mčaržavec/www.sjever.hr
28.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.