Now Reading:
Četiri desetljeća Centra za kulturu Čakovec– Cividini: Čakovečka publika učila je kulturne sadržaje zajedno s njima i izrastala do ovih 40 godina
Full Article 3 minutes read

Četiri desetljeća Centra za kulturu Čakovec– Cividini: Čakovečka publika učila je kulturne sadržaje zajedno s njima i izrastala do ovih 40 godina

Četrdeset je godina puno i za čovjeka, a kamoli za jednu kulturnu instituciju, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare kojom je najavljen program obilježavanja 40 godina postojanja Centra za kulturu Čakovec.

Kroz četiri desetljeća Centar za kulturu Čakovec dao je puno i čakovečkoj publici i publici Međimurske županije, ali i šire i mnogi su naraštaji ovdje imali svoje prve korake na pozornicama, prve radove kroz ŠAF-ove radionice, sudjelovali u Majskom muzičkom memorijalu, istaknula je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

-Ima mnogo sadržaja koje je Centar za kulturu odradio i pružio našoj publici. Osim sadržaja koji su se nudili, čakovečka publika učila je kulturne sadržaje zajedno s njima i izrastala do ovih 40 godina. Vjerujem i nadam se da će svi oni znani i neznani, koji su uložili svoj trud i rad u rast ovog Centra za kulturu, raditi na tome i dalje – kazala je Cividini dodavši da se nada kako će se Centar okrenuti i novim sadržajima, novim tehničkim inovacijama.
-Na taj će način omogućiti publici da ponovo uživa u kulturnim sadržajima za koje smo proteklu godinu vidjeli koliko su nam važni i koliko nam zapravo nedostaju – zaključila je gradonačelnica Cividini.

Temelji na kojima se može planirati daljnji razvoj Centra čvrsti su i vjerujemo da ćemo nastaviti dalje velikim koracima, kao šti su to činile generacije prije nas, rekao je ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, Romano Bogdan.
-Uvijek se pričalo, a priča se i danas, da je čakovečka publika divna i glumci, izvođači i umjetnici su uvijek tako reagirali. Drago mi je da je ostao taj duh Čakovca kao grada kulture jer grad bez muzeja, kazališta i kina nije grad – rekao je Bogdan.

Zbog financijske, ali i situacije s pandemijom, 40. rođendan Centra obilježit će se na skroman, ali zanimljiv način. Program počinje 4. studenoga u 19 sati izložbom pod nazivom „Zavičajni autori iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec“, a nastavit će se sat kasnije predstavom Kazališta Kerempuh “Gruntovčani” za koju je ostalo tek nekoliko ulaznica.

O kakvoj je izložbi riječ pojasnila je voditeljica izložbene i filmsko-prikazivačke djelatnosti Marina Kukolić.

-Izabrali smo izložbu iz fundusa Muzeja Međimurja jer želimo pokazati ono što je zadužilo likovnim stvaralaštvom cijelu zajednicu i našu regiju, a to su poznati akademski slikari. Ladislav Kralj Međimurec koji će biti predstavljen s četiri ulja, Lujo Bezeredi s nekoliko glinoreza, Marija Zidarić kao scenografkinja koja je izrađivala lutke za mnoga dječja kazališta, a koju mi više poznajemo kao akvarelisticu i Pavao Vamplin, grafičar koji je u Zagrebu obilježio 60-e i 70-e. Autori koji su nas zadužili, ne samo likovnim već i pedagoškim radom, koji su nas naučili vizualnim kriterijima su Josipa Voh Ćehovski, Priska Kulčar, Slobodan Benković Boč, Roko Štokić, Robert Vrana, svi oni koji su dolazili na naše prostore i bili s nama – kazala je Kukolić.

Osim spomenutom izložbom i predstavom, četiri desetljeća obilježit će se i promjenom vizualnog identiteta Centra.

-Za 40. godišnjicu Centra smo ipak odlučili da ipak dolaze nova vremena, 21. stoljeće je tu pa smo odlučili promijeniti vizualni identitet Centra za kulturu koji je star više od 20 godina. Početkom ove sezone raspisali smo šifriran javni natječaj na koji je pristiglo 12 radova iz cijele Hrvatske -objasnio je Bogdan.

Novi vizualni identitet Centru za kulturu Čakovec dat će dizajnerski studio Filburg iz Zagreba koji je napravio idejno rješenje.

a.kučić/sjever.hr
27.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.