Now Reading:
PARASPORT: Antonio Franko, prvi hrvatski triatlonac na Paraolimpijskim igrama spreman je za ovogodišnju utrku “Zagrebački noćni cener”
Full Article 3 minutes read

PARASPORT: Antonio Franko, prvi hrvatski triatlonac na Paraolimpijskim igrama spreman je za ovogodišnju utrku “Zagrebački noćni cener”

Antonio Franko, najbolji hrvatski paratrijatlonac koji je na nedavnim Paraolimpijskim igrama u Tokyu osvojio 5. mjesto, želi još jednom pomaknuti granice i pokazati za što su sve sposobne osobe s invaliditetom i to istrčavanjem tradicionalne zagrebačke utrke u trajanju od 40 minuta. Antonio od rođenja ima kraću nogu, aplaziju ligamenata i fibule te osamdesetpostotni invaliditet, no kako bi pomicao granice mogućeg, svakog dana trenira minimalno 4 do 5 sati, a u pojedinim razdobljima godine i po 7 sati dnevno.

Jedna od Antonijevih želja je da kroz ovogodišnju utrku “Zagrebački noćni cener” koja se održava 7. studenog 2021. godine, približi parasport zajednici kao i pokazati što sve mogu sportaši s invaliditetom. Cilj mu je na utrci istrčati 10 kilometara u vremenu ispod 40 minuta, što je respektabilan rezultat i za sportaše koji nemaju invaliditet.

Antonio, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu te ambasador Ottobocka, trenutačno je jedini hrvatski predstavnik u triatlonu kao i prvi hrvatski triatlonac koji je nastupio na Paraolimpijskim igrama. Antonio je prošle godine u konkurenciji najboljih paratriatlonaca svijeta osvojio 2. mjesto na utrci u Davenportu, a prije toga je na posljednjem europskom prvenstvu bio treći, čime je postao prvi osvajač europske medalje u povijesti hrvatskog paratriatlona.

– Otkako sam dobio ortoprotezu za trčanje od Ottobocka prije 2 godine, postižem bolje rezultate u trčanju. Biciklizam mi je bio tradicionalno najjača disciplina, u plivanju sam od malih nogu, no sada mogu reći da mi je trčanje najjača disciplina u paratriatlonu. Za nastup na Zagrebačkom ceneru odlučio sam se iz više razloga, no najvažniji je široj populaciji približiti parasport. Htio bih da iz prve ruke vide za što su sve sposobni parasportaši kao i da ja, osoba s invaliditetom, potaknem ljude na trčanje. Jer ako mogu ja sa osamdesetpostotnim invaliditetom mogu i drugi – rekao je Antonio Franko. Inače, Antonio nikada službeno nije trčao 10 kilometara, no na treninzima je često postizao respektabilna vremena ispod 40 minuta za tu dionicu.

Antonio koristi sportsku ortoprotezu sa stopalom Sprinter koju su ortopedski tehničari iz Ottobocka Adria prilagodili specijalno za njegove potrebe. Tako su primjerice na ortoprotezi napravljena i mala usavršenja kako bi se ista mogla tijekom paratriatlona koristiti i za trčanje i za biciklizam što značajno štedi vrijeme koje se prije trošilo na zamjenu dviju proteza.

www.sjever.hr
26.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.