Now Reading:
Na inicijativu zastupnika Habijana Ivanščica, Strahinjščica, Maceljska gora i Ravna gora uskoro postaju 13. Park prirode u Republici Hrvatskoj?
Full Article 3 minutes read

Na inicijativu zastupnika Habijana Ivanščica, Strahinjščica, Maceljska gora i Ravna gora uskoro postaju 13. Park prirode u Republici Hrvatskoj?

U organizaciji HAZU – Zavod za znanstveni rad u Varaždinu u suradnji s Varaždinskom županijom i Razvojnom agencijom Sjever – DAN u utorak se u Županijskoj palači održava znanstveno-stručni skup „Ivanščica, Strahinjščica, Maceljska gora i Ravna gora – park prirode Republike Hrvatske” na kojem  znanstvenici i stručnjaci izlažu razloge i koristi proglašenja prostora tog prostora parkom prirode.

Zamjenica župana Varaždinske županije, Silvija Zagorec istaknula je kako je područje Varaždinske županije bogato bioraznolikošću pa je cilj da se tome pridodaje još više pažnje kroz imenovanje 13. Parka prirode Republike Hrvatske.

 Varaždinska županija u potpunosti podupire inicijativu proglašenje parka prirode za Ivanščicu, Strahinjčicu, Maceljsko gorje i Ravnu goru. Živimo u prekrasnom kraju kojeg moramo čuvati i prenositi to na buduće generacije kako bi i oni mogli uživati u prirodnim i kulturnim ljepotama – poručila je zamjenica Zagorec i iskazala zadovoljstvo što je Varaždinska županija domaćin ovog skupa koji će zasigurno donijeti nove zaključke i smjernice s ciljem formiranja novog Parka prirode.

Uz zamjenicu župana  na skupu je prisustvovao i saborski zastupnik Damir Habijan, inicijator proglašenja Parka prirode koji je posebno istaknuo kako su ovu inicijativu u Hrvatskom saboru podržali različiti političari s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te da nije riječ o političkom pitanju već o želji da ovo područje dobije prvi Park prirode.

-U razdoblju koje je pred nama treba definitivno komunicirati s javnošću i s ljudima koji se nalaze na tom području te im objasniti koji su benefiti za njih jer uvijek postoji određena skepsa prema toj ideji, ali mislim da postoji puno više koristi nego ograničenja – rekao je Habijan i pojasnio kako ovo područje ima ogroman turistički potencijal, kulturnu baštinu i prirodne ljepote koje je potrebno zaštititi.

Rekavši kako je njegova želja da do kraja ovog mandata dobijemo prvi Park prirode, Habijan je naglasio kako nitko ne može osporiti da Ivanščica i druga gorja u ovoj inicijativi imaju bezbroj područja koje ispunjavaju uvjete bioraznolikosti i georaznolikosti.

– To je pokazala i stručna podloga koja je izrađena još  2013. godine kada se planiralo proglašenje regionalnog parka prirode dijela Hrvatskog zagorja. Na kraju će naravno struka reći svoje mišljenje – zaključio je Habijan.

Dr.sc. Aljoša Duplić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavod za zaštitu okoliša i prirode održao je uvodno izlaganje te rekao zašto je ova inicijativa značajna za područje Hrvatskog zagorja koje obuhvaća Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju.

-2013. godine je napravljena stručna podloga koja je obuhvatila 450 kilometara kvadratnih i to područje je prepoznato prilikom tog vrednovanja kao optimalno za zaštitu u kategoriji regionalnog parka. Potrebno je definirati koja kategorija bi bila optimalna za očuvanje ovog područja koje je oblikovano upravo stoljetnim ljudskim djelovanjem i prisutnošću na ovom prostoru koje iznimno bogato florom. Imamo zabilježenih oko 1200 vrsta biljnih vrsta, a na prostoru cijele RH je ta brojka negdje oko 5000 što je ogroman udio od preko 20% – opisao je Duplić dodavši kako su ti lokaliteti od velike vrijednosti ne samo na razini Republike Hrvatske već i na globalnoj razini te da područje Ivanščice i Strahinjščice već uživa zaštitu kroz ekološku mrežu Natura 2000.

Moderator znanstveno-stručnog skupa je dr. sc. Vladimir Huzjan, a sudjeluju stručnjaci i znanstvenici iz sljedećih institucija: Zavod za zaštitu okoliša i prirode, Institut Ruđer Bošković, Javna ustanova Priroda Varaždinske županije, Arhitektonski fakultet Zagreb, Geotehnički fakultet Varaždin, Sveučilište Sjever, Hrvatski šumarski institut, Gradski muzej Varaždin – prirodoslovni odjel, turističke zajednice, kao i predstavnici postojećih parkova prirode.

Input your search keywords and press Enter.