Now Reading:
Nove upute za samoizolaciju – evo za koje skupine građana ona više nije potrebna
Full Article 2 minutes read

Nove upute za samoizolaciju – evo za koje skupine građana ona više nije potrebna

U ponedjeljak je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio najnovije preporuke za određivanje samoizolacije, prema kojima dvije skupine građana koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom više neće morati u samoizolaciju.

Naime, prema najnovijim preporukama HZJZ-a, osobe koje su preboljele Covid-19 i dovršile primarno cijepljenje, dakle osobe koje su se cijepile s dvije doze ili jednom dozom Janssena, izuzete su od karantene u slučaju bliskog kontakta sa zaraznom osobom bez vremenskog ograničenja (ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta postupa se kao sa sumnjom na COVID-19), piše N1.

Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom osobe koje su dovršile primarno cijepljenje trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija sljedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom 5 do 7 dana nakon bliskog kontakta (ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na COVID-19).

Od preporuke za testiranje 5-7 dana nakon bliskog kontakta s oboljelim izuzete su samo osobe koje su preboljele covid-19 unazad šest mjeseci, navodi HZJZ.

Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom, a negativan test neće skratiti vrijeme trajanja samoizolacije, odnosno karantenu, prenosi N1.
Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome, osim ako su imunokompromitirane ili rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom.
Osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji ako je preboljela covid u posljednjih 180 dana ili je cijepljena u potpunosti.

Nove preporuke HZJZ-a možete pogledati OVDJE

www.sjever.hr/N1
25.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.