Now Reading:
Upoznavajući međimursku kulturu i prirodne vrijednosti osnovnoškolci i vrtićanci obilježili Dan europske suradnje
Full Article 2 minutes read

Upoznavajući međimursku kulturu i prirodne vrijednosti osnovnoškolci i vrtićanci obilježili Dan europske suradnje

Učenici Gospodarske škole Čakovec i djeca iz Dječjeg vrtića Cipelica Područnog odjela Vjeverica iz Čakovca u sklopu projekta „Restauration of ecological diversity in the border area of Međimurje and Zala County“ aktivnostima i radionicama posvećenima zaštiti prirode i bioraznolikosti obilježili su Dan europske suradnje.

Na jedan dan napustili su svoje učionice i proveli vrijeme u prirodi, upoznavajući kulturu i prirodne vrijednosti Međimurja.

Projekt poznat i kao „Eco Bridge” financiran je iz programa INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020., a aktivnosti su organizirali Grad Čakovec kao nositelj projekta i Međimurska županija kao projektni partner.

S obzirom da je Europska unija mješavina kultura i gospodarstava koje se moraju međusobno razumjeti, na različite načine potiče suradnju, a jedan od njih su programi suradnje kroz koje Europska unija regijama dodjeljuje više od 10 milijardi eura kako bi radile na zajedničkim izazovima poput klimatskih promjena, društvene uključenosti, migracija i očuvanja kulturne baštine. Dan europske suradnje nastoji podsjetiti na mnoge dobre i uspješne projekte koji su rezultat suradnje između članica Europske unije.

Aktivnosti obilježavanja Dana europske suradnje održale su se na mjestima uključenim u prekogranične projekte usmjerene na očuvanje biološke raznolikosti u zaštićenim područjima prirode u pograničnom području uz rijeku Muru, odnedavno dijela prvog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između pet država.

U Perivoju Zrinskih u Čakovcu održana je radionica za polaznike dječjeg vrtića na temu Europske unije pri čemu su djeca sudjelovala u radionici engleskog jezika i likovnoj radionici.

Obilježavanju su se priključili učenici Gospodarske škole Čakovec te su svi zajedno krenuli u razgledavanje Matulovog grunta u Frkanovcu, koji predstavlja dobro očuvani primjer seoske arhitekture Međimurja. Rekonstrukcijom i prenamjenom „hiže‟, pripadajuće gospodarske zgrade i gruntišta stvoren je edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima te značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja.

Za učenike Gospodarske škole Čakovec je organizirano i stručno-edukativno predavanje na temu Europske unije i bioraznolikosti Međimurske županije.

Projektnu aktivnost podržali su i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji su djecu i učenike obradovali košarama punima čokolade.

www.sjever.hr / medjimurska-zupanija.hr
21.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.