Now Reading:
INTERVJU Gradonačelnik Batinić: Unatoč krizi i pandemiji, nastavljamo s investicijskim ciklusom!
Full Article 9 minutes read

INTERVJU Gradonačelnik Batinić: Unatoč krizi i pandemiji, nastavljamo s investicijskim ciklusom!

Unatoč pandemiji koronavirusa i izbornoj godini, investicije i radovi na području Grada Ivanca nisu stali. Najviše se ulaže u komunalnu infrastrukturu i modernizaciju prometnica te naročito, u društvenu infrastrukturu i u mlade. O aktualnoj situaciji u Ivancu, brojnim radovima, investicijama i ulaganjima razgovarali smo s gradonačelnikom Miloradom Batinićem koji nam je otkrio i u kojem će se smjeru razvijati Grad u narednom razdoblju.

Unatoč pandemiji, investicijski ciklus u Gradu Ivancu nastavljen je i ove godine. Koji su sve radovi u tijeku na području Ivanca?

-Neovisno o pandemiji koronavirusa i mjerama, neovisno o izbornoj godini i smanjenju proračunskih prihoda, i ove godine nastavili smo s pojačanim investicijskim ciklusom. Veći dio radova je završen, a Grad Ivanec u investicije ulaže nekih 28 milijuna kuna, što je više od 50 posto proračuna. Najviše ulažemo u komunalnu infrastrukturu, uz građane, posebno i za potrebe stvaranja uvjeta za poslovanje novih poduzetnika koji su iskazali interes za ulaganja u Ivancu, a znatan dio i u društvenu infrastrukturu.

Smanjeni su proračunski prihodi Grada Ivanca. O čemu je točno riječ?

-Što se tiče prihoda, ako gledamo referentnu godinu, prije pandemije 2019. godine, oni su nam znatno manji, gotovo 5 milijuna kuna, što se odrazilo na iznos realiziranih projekata. Na smanjenje prihoda su prije svega utjecale olakšice, oslobađanje od plaćanja obveza i potpore koje je Grad Ivanec za ublažavanje posljedica korone na poslovanje odobrio za gospodarstvenike, gradske ustanove, gradski i privatne dječje vrtiće te Pučko otvoreno učilište. COVID mjere koštale su nas oko 4,6 milijuna kuna. U odnosu na 2020. godinu smanjeni su i porezni prihodi za 1,1 milijun kuna, dok su prihodi od fiskalnog izravnanja pali za oko 1,5 milijuna kuna.

Unatoč smanjenju proračunskih prihoda Grad Ivanec je nastavio investicijski niz. Kakve sve projekte Grad trenutno provodi?

-Uspjeli smo nastaviti investicijski niz s time da smo išli i u kreditno zaduženje od 5 milijuna kuna kako bi uspjeli do kraja provesti sve projekte koji su trenutno u tijeku. Grad Ivanec ima mogućnosti za to jer praktički, nema nikakvog zaduženje i želimo završiti započete projekte. Naime, oni su krenuli još prošle godine, kada su za njih završene projektne dokumentacije i izdane dozvole, a Gradsko vijeće je prihvatilo da se s njima nastavi. U 2020. i 2021. godini nije bilo nekih značajnijih otvorenih ni europskih ni nacionalnih natječaja na koje bi Grad Ivanec bio prihvatljiv prijavitelj za projekte koji su za naš grad od vitalnog interesa. Naime, Ivanec ima razmjerno visok indeks razvijenosti, u 6. smo skupini i samim tim nismo se mogli kandidirati na neke, nama ključne javne pozive. Iz EU sredstava financirali smo energetsku obnovu društvenih domova Lančić-Knapić i Jerovec Gornji, projekt bežičnog Interneta WiFi4U, nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a prošlog mjeseca smo prijavili projekt Rekreacijskog centra Lančić na mjere ruralnog razvoja, čija je realizacija u planu iduće godine. Nacionalnim sredstvima sufinancirali smo sanaciju više klizišta u našim naseljima.

U tijeku je i stalno ulaganje u infrastrukturu i modernizaciju nerazvrstanih cesta…

-Na području Ivanca provodimo višegodišnji program modernizacije nerazvrstanih cesta te posebno strmih, šljunčanih cesta. Ove je godine asfaltirano oko 4 km cesta širom gradskog područja, a u potpunosti je modernizirana (novi kolnik, odvodnja, nogostupi, kandelabri s LED rasvjetom) ivanečka Kumičićeva ulica (koja prolazi pokraj Srednje škole i tržnice). U tijeku su i veliki radovi u Preradovićevoj ulici, gdje se radi građevinskog „buma“ jer intenzivno se grade poslovni objekti i urbane vile, modernizira glavna ulica i četiri odvojka, a u dogledno vrijeme slijedi i modernizacija ceste od Osnovne škole prema obilaznici. Riječ je o zoni u kojoj je gradnja naprosto „buknula“ (u njoj je ostalo nepopunjeno tek oko 20% parcela, neke od njih su u fazi ishođenja dozvola) i tu smo morali intervenirati jer i građanima i poslovnim korisnicima moramo omogućiti normalnu infrastrukturu – kolnik primjerene širine, nogostupe, rasvjetu. Usto, upravo smo kraju priveli radove na dijelu Georgijevićeve ulice (prema tvrtkama Itas-Prvomajska i MIPCRO). Ona je proširena zbog potreba sigurnijeg i lakšeg prometovanja teških transportnih vozila.

Grad Ivanec otvara nove građevinske zone u centralnom gradskom naselju. O čemu je riječ?

Trenutačno dovršavamo glavni projekt nove prometnice u Industrijskoj zoni Ivanec, koja će omogućiti formiranje i aktiviranje novih građevinskih parcela za poslovne korisnike. Realizacija ovisi i o rješavanju imovinsko pravnih odnosa, ali vjerujem da bi početak bio u drugoj polovici iduće godine. Mi ovdje imamo oko 30.000 m2 slobodnog zemljišta, međutim veliki ograničavajući faktor za aktiviranje ovog zemljišta je buduća brza cesta Varaždin-Ivanec-Krapina. Naime, projekt brze ceste prolazi kroz pola ovih parcela pa investitori koji su iskazali interes za gradnju imaju teškoće s dobivanjem dozvola, budući da im Hrvatske ceste ne mogu dati izdati uvjete za gradnju tako dugo dok cesta ne bude izgrađena. Nadalje, u tijeku je i izrada rješenja za probijanje nove spojne ceste od Ulice M. Hrga, znači od bivšeg Varteksova pogona, do Gundulićeve. Time ćemo aktivirati i ovo zemljište (negdje oko 40.000 novih m2) uglavnom za gospodarstvo (gradnja manjih pogona i za trgovačku namjenu). Novu građevinsku zonu i za individualnu stambenu gradnju i za poslovne korisnike Grad otvara na istočnom ulazu u Ivanec, od INA-ine benzinske crpe prema Ivanečkom Naselju, područje tzv. Gmajne. Izrada projekata, koji predviđaju i gradnju 2,8 km prometnica u toj zoni, trebala bi biti gotova do kraja godine, a nakon toga ćemo i ovdje provesti model urbane komasacije, na isti način kao što smo tu učinili u sklopu Preradovićeve. Otvaranjem novih zona ujedno ćemo zadovoljiti interese poduzetnika za gradnju višestambenih objekata, ali i interese građana za stambenu gradnju.

Među velikim predstojećim projektima je Aglomeracija Ivanec, vrijedna više od 216 milijuna kuna. Uskoro slijedi početak radova…

-To je najveći infrastrukturni projekt u povijesti Ivanca. Početak radova na gradnji sanitarne kanalizacije u sklopu Aglomeracije Ivanec očekujemo uskoro, izvođač je uveden u posao. Rade se izvedbeni projekti, što je također njegova obveza. Očekujemo donošenje dinamike radova, što je nama izuzetno važno. On nam mora dostaviti dinamiku izvođenja radova po izdanim građevinskim dozvolama, radi projiciranja programa modernizacije prometnica u sklopu projekta Aglomeracije za 2022., 2023. i za dalje. Na susjednim aglomeracijama svjedočimo prometnim problemima zbog izvođenja radova, pa već unaprijed pozivam i naše građane na strpljivost i razumijevanje. Projekt će trajati tri do tri i pol godine.

Grad Ivanec pruža pomoć mladim obiteljima da dođu do prve nekretnine, nedavno ste potpisali sedam novih ugovora. Program je jako dobro prihvaćen, ali to ujedno nije jedina demografska mjera.

-Kad govorimo o pomoći mladima oko rješavanja njihova stambenog pitanja, unatrag pet, šest godina imali smo dva iskaza interesa za gradnju POS-ovih stanova, što tada nismo mogli napraviti jer nije bilo dovoljno iskazanog interesa građana prema APN-u. Stoga smo donijeli naš vlastiti program kojim mladim obiteljima na više načina dajemo konkretnu potporu za rješavanje stambenog pitanja. Ako grade obiteljsku kuću ili renoviraju nekretninu, u potpunosti su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa te komunalne naknade u trajanju pet godina od stavljanja u objekta u funkciju. Nadalje, Grad im pomaže u otplati stambenog kredita, 10 posto mjesečno, u trajanju 5 godina, a ova subvencija se za svako maloljetno dijete u obitelji produljuje za godinu, a za svako novorođeno dijete za još 2 godine. Mladi sve tri navedene mjere mogu koristiti i kumulativno. Do sada je u sklopu programa potpisano 66 ugovora. Natječaj Grada je trajno otvoren, financijska sredstva nisu limitirana i mogu se prijaviti svi zainteresirani s prebivalištem na području grada Ivanca.

U tijeku je popis stanovništva. Kao dugogodišnji gradonačelnik poznajete grad. Što očekujete?

-Popis stanovništva dat će nam realnu sliku u proteku vremena od 10 godina, koliko je prošlo od zadnjeg popisa. U tom periodu bilo je dosta migracija, a nažalost, i korona je ostavila traga po pitanju umrlih. Bilo je i odlazaka iz Ivanca, ali jednako tako i dolazaka. Po nekakvim statističkim pokazateljima, trend smanjenja postoji. Međutim, ne očekujem neki radikalni pad broja stanovnika na području grada Ivanca.

Ivkom već dugi niz godina pruža vodoopskrbu kako u Ivancu, tako i u okolnim naseljima, a prema prijedlogu nove Uredbe Vlade Republike Hrvatske, neka bi područja mogla biti pripojena Varkomu. Grad Ivanec i Ivkom tome se protive?

-Javno savjetovanje Vlade RH, temeljem Zakona o vodnom gospodarstvu, o Uredbi o prijedlogu uslužnih područja završilo je 11. listopada. Zakon je ostavio mogućnost da distributeri mogu biti i manja trgovačka društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave koja isporučuju više od 800.000 m3 vode godišnje. Iako se na određenim područjima ispreplićemo s Varkomom, od interesa Grad Ivanca, građana i okolnih sredina je da Ivkom nastavi distribuciju na području bivše Općine Ivanec. Grad Ivanec dao je određene primjedbe, odnosno da zadržimo postojeće područje za koje Ivkom obavlja vodoopskrbu, a jednako tako, težnja mještana ivanečkih naselja Jerovec, Ribić Brega i Horvatskog je da distributer bude Ivkom, a ne Varkom kao što je to sada. Iz Ivkoma su dali primjedbu da su spremni preuzeti područje cijele bivše Općine Ivanec, proširiti se na dio naselja grada Lepoglave gdje su lokalni vodovodi, a imamo informacije i o podršci udruga građana koji su spremni prihvatiti Ivkom kao distributera. Nadam se da će to mišljenje prihvatiti i Vlada jer za to nema nikakvih tehničkih prijepora. Što je najvažnije, građani Lepoglave su odlučili da žele Ivkom za distributera i to su vrlo jasno artikulirali kroz javno savjetovanje, jednako kao i Grad Ivanec. Kao većinski vlasnik Ivkoma štitimo interese svoje tvrtke, na zadovoljstvo građana.

s. kalajdžija i t. klopotan/sjever.hr
21.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.