Now Reading:
Imate nekretninu, a nemate ovaj dokument? Mogli biste zaraditi i do 30 tisuća kuna kazne
Full Article 2 minutes read

Imate nekretninu, a nemate ovaj dokument? Mogli biste zaraditi i do 30 tisuća kuna kazne

Dokument se ne izdaje za zgrade koje se koriste za održavanje vjerskih obreda, zgradu čiji je rok uporabe do dvije godine, industrijsko postrojenje, radionicu i nestambenu poljoprivrednu zgradu s malim energetskim potrebama ili za stambenu zgradu koja se koristi manje od četiri mjeseca godišnje te za slobodnostojeću zgradu s ukupnom korisnom površinom manjom od 50 m2.

Kako piše Dnevnik.hr, svaka je nekretnina dužna imati energetski certifikat, osim ruševina. Certifikat vrijedi 10 godina i sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, rok važenja certifikata, oznaku energetskog certifikata, podatke o termotehničkim sustavima, energetske potrebe zgrade, podatke o korištenju obnovljivih izvora energije…

Certifikat se ne izdaje za zgrade koje se koriste za održavanje vjerskih obreda, zgradu čiji je rok uporabe do dvije godine, industrijsko postrojenje, radionicu i nestambenu poljoprivrednu zgradu s malim energetskim potrebama ili za stambenu zgradu koja se koristi manje od četiri mjeseca godišnje te za slobodnostojeću zgradu s ukupnom korisnom površinom manjom od 50 m2.

Ako nemate energetski certifikat, mogli biste zaraditi paprene kazne. Naime, Zakonom o gradnji propisane su novčane kazne u iznosu od 15.000 do 30.000 kuna za pravne osobe odnosno u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna za fizičke osobe koje kao vlasnici zgrade ili njezina posebnog dijela ne pribave energetski certifikat prije njihove prodaje, piše Dnevnik.hr.

Zahtjev za certifikat šalje se na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a preporučene cijene, ovisno o vrsti nekretnine, kreću se od 2500 do 100.000 kuna.

www.sjever.hr/dnevnik.hr
21.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.