Now Reading:
GDCK Ivanec: uspješnih 9 mjeseci projekta Zaželi – Aktivne u zajednici, zbog brojnih poteškoća u pružanju socijalnih usluga najavljen i okrugli stol
Full Article 2 minutes read

GDCK Ivanec: uspješnih 9 mjeseci projekta Zaželi – Aktivne u zajednici, zbog brojnih poteškoća u pružanju socijalnih usluga najavljen i okrugli stol

GDCK Ivanec i partneri od siječnja ove godine provode projekt Zaželi – Aktivne u zajednici. U sklopu projekta, zaposlene žene, gerantodomaćice obilaze teren na području Grada Ivanca i Općine Maruševec te pružaju podršku starijim osobama.

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a u razdoblju od veljače do kraja rujna žene – aktivne u zajednici odradile su 5959 kućanskih poslova, 156 usluga osobne higijene i čak 89 usluga prijevoza i prešle više od 14 tisuća kilometara. Trenutno brinu o 70 korisnika u dvije jedinice lokalne samouprave, a prosječna dob korisnika je 73 godine.

Korisnicima su potrebne sve usluge, od čišćenja prostora u kojem žive, pomoći u kuhanju, nabavci namirnica iz dućana, pomoć u rješavanju statusa i prava, razgovor, često podizanje lijekova u ljekarni, a vrlo često pratnja i prijevoz do liječnika obiteljske medicine ili bolnice u Varaždinu.

Iako gerontodomaćice uspijevaju odgovoriti na rastuće potrebe za ovog socijalnom uslugom, zbog povećanih potreba, a i rastućih troškova goriva, GDCK Ivanec sve manje uspijeva odgovoriti na potrebu za prijevozom jer prijevoz bez pratnje korisnicima nije potreban s obzirom da je riječ o osobama prosječne životne dobi od 73 godine koje često imaju mnoge zdravstvene poteškoće, teže se kreću i potrebna im je pomoć.

Problem je usluga prijevoza i pratnje, osobito do bolnice i pratnja prilikom obavljanja zdravstvenih usluga. Korisnici projekta često nisu u mogućnosti dobiti sanitetski prijevoz zbog čega GDCK Ivanec ulaže dodatne napore kako korisnici nakon završetka projekta ne bi ostali prepušteni sami sebi.

Nedavno je zahvaljujući suradnji DVD-a Radovan, privatne osobe i GDCK-a Ivanec odrađena i hvalevrijedna socijalna akcija u popravljanju krova jedne obiteljske kuće u Škriljevcu no takvih problema na terenu je mnogo. Prema rezultatima jedne studije, socijalna usluga organiziranog prijevoza i pratnje za starije osobe u Hrvatskoj dostupna je u samo 28 posto jedinica lokalne samouprave, a u Varaždinskoj županiji u 36 posto što je premali postotak za zadovoljstvo najranjivijih skupina.

Usluga pomoć u kući dostupna je u 84 posto jedinica lokalne samouprave, dok je u Varaždinskoj županiji ponajprije zahvaljujući projektu Zaželi prisutna u velikom broju jedinica lokalne samouprave.

GDCK Ivanec u studenom planira organizirati okrugli stol na kojem će raspravljati o aktualnim socijalnim temama i svim poteškoćama s predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

www.sjever.hr
21.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.