Now Reading:
TAKO RAZLIČITE, A TAKO SLIČNE: Župani Kolar i Komadina nastavljaju dugogodišnju suradnju – kažu da ih je država neugodno iznenadila!
Full Article 5 minutes read

TAKO RAZLIČITE, A TAKO SLIČNE: Župani Kolar i Komadina nastavljaju dugogodišnju suradnju – kažu da ih je država neugodno iznenadila!

U srijedu, 20. listopada 2021. godine, delegacija Primorsko – goranske županije na čelu sa županom Zlatkom Komadinom posjetila je Krapinsko – zagorsku županiju na čelu sa županom Željko Kolarom. Prijem je održan u Poslovno – tehnološkom inkubatoru za kojeg je Komadina istaknuo kako je sjajan primjer dobre prakse u području poduzetništva i inovacija. Na radnom se sastanku diskutiralo o svemu – od poduzetništva, ruralnog razvoja, poljoprivrede, školstva do zdravstva. Problematizirale su se teme koje se tiču županija i kvalitete života njenih građana!

Uz župana Primorsko – goranske županije, u posjetu je i zamjenica župana Marina Medarić, zamjenik župana Vojko Braut, ravnatelj Thalassotherapije Opatija Viktor Peršić i pročelnik UO za regionalni razvoj i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, privremeni pročelnik za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu Mladen Brajan, a uz župana Krapinsko – zagorske županije prijemu je prisustvovala zamjenica župana Jasna Petek, pročelnica Upravnog odjela za javnu, nabavu i fondove EU Vlatka Mlakar, voditeljica Ureda Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar, ravnatelj REGEA-e Julije Domac, ravnateljica ZARA-e Karolina Barilar, ravnateljica Poduzetničkog centra Martina Jantol Županić te ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dijana Hršak.

Župan Kolar je naglasio kako suradnja između ove dvije županije traje već dugi niz godina te da su i ovaj put otvorili niz tema vezanih uz novu financijsku omotnicu i mehanizam za oporavak i otpornost, ali i dogovorili niz konkretnih projekata kako bi se ta suradnja nastavila i postala jača.

– Došli smo do zaključka da su županije ponovo ostale u budućem financijskom razdoblju bez direktnog financiranja njihovih projekata za razliku od sjedišta županija koje će direktno preko ITU mehanizma moći financirati svoje projekte – rekao je Kolar i dodao da su se provukle teme o dodatnom spajanju poduzetnika i obrtnika. Ideja je, naime, da se kroz zajedničke poslovne niše i suradnju nastupa na trećim tržištima.

Kao jedan od gorućih problema, župan Kolar istaknuo je izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti gdje se predviđa centralizacija zdravstvenog sustava.

– To znači da bi država preuzela osnivačka prava nad Općom bolnicom Zabok, obje Specijalne bolnice, Zavodom za hitnu medicinu i Zavodom za javno zdravstvo. Mi smo kao županija uložili preko stotine milijuna kuna u zdravstvene ustanove da bi one dobro poslovale i sve osim OB Zabok do pojave pandemije poslovale su pozitivno. Da li iza ovoga “grubog” centraliziranja zdravstva u RH stoji možda privatizacija Specijalnih bolnica – pita se krapinsko-zagorski župan i dodaje kako je ministar Beroš prije kretanja u ovakvu priču, trebao reći zbog čega se to radi i koji je krajnji cilj.

Župan Komadina nastavio je temu centralizacije zdravstva i kazao kako na taj način, valjda, žele dokazati kako ne znaju upravljati državnim sustavom pa jednako tako neće znati upravljati ni dosadašnjim županijskim sustavom ili je pak u igri prodaja lječilišta.

– Otkad smo preuzeli osnivačka prava 1993. godine u zdravstvu, samo je naša županija uložila preko pola milijarde kuna decentraliziranih sredstava, ali i par stotina poreznih sredstava. Od zapuštenih institucija stvorili smo respektabilne specijalne bolnice i sve druge institucije. Krapinsko – zagorska sa svojim toplicama i Primorsko – goranska županija sa svojim terapijama izmjenjuju se u kvaliteti i dobivanju državnih nagrada u turizmu i u zdravstvu – poručio je župan Primorsko – goranske županije.

Istaknuo je kako je sve što se zbiva u zadnje vrijeme teška centralizacija. Isto tako, nada se da će predlagači ponovno pročitati Ustav Republike Hrvatske i Zakon o lokalnoj samoupravi, a ne da se usta pune supsidijarnošću o decentralizaciji Hrvatske. Komadina se dotaknuo i decentralizacije fondova Europske unije. Kako kaže, „nema tu alokacije” jer da bi ministarstvo odobrilo projekt, županije moraju potrošiti novac, a tek onda slati u ministarstvo kako bi ono odlučilo hoće li projekt proći ili ne. Ističe „Predlagači će trebati dobro objasniti što su zapravo htjeli s ovim izmjenama zakona”.

Župan Komadina naglasio je kako s Krapinsko-zagorskom županijom uspješno surađuju na promociji turističkih proizvoda, a župan Željko Kolar istaknuo je suradnju na području zdravstvenog turizma napomenuvši kako je s primorsko-goranskim županom dogovoren zajednički nastup na drugim tržištima s ciljem privlačenja što većeg broja turista, ali i onih koji u Hrvatsku dolaze na liječenje i rehabilitaciju.

Kao zaključak, navest ćemo kako je ovaj posjet rezultirao novim idejama. Župan Komadina naglasio je kako će zasigurno preslikati dobre prakse Krapinsko – zagorske županije. To su npr. socijalna politika i dječji proračun. Iako postoje razlike, posebno oko geografskog položaja, ove dvije županije imaju ogroman potencijal za daljnje razvijanje, razmišljanje u istom smjeru, a zahvaljujući dogovorenoj suradnji jedna će županija nadopunjavati drugu što je konkretan primjer sinergije.

mčaržavec/www.sjever.hr
20.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.