Now Reading:
Čakovečko Gradsko vijeće – gradonačelnica Cividini: Čitav jedan proračun samo za vraćanje obveza
Full Article 3 minutes read

Čakovečko Gradsko vijeće – gradonačelnica Cividini: Čitav jedan proračun samo za vraćanje obveza

Najvažnija točka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Čakovca održane u srijedu bio je rebalans gradskog proračuna, a čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini uoči sjednice podsjetila je da je proračun donesen krajem prošle godine od strane prethodne vlasti.

– Nažalost, nakon provedene vanjske revizije u gradskoj kući, zaključak je da su obveze proračuna prilikom preuzimanja vlasti iznosile gotovo 95 milijuna kuna što je, uzmemo li u obzir da stvarni proračun Grada Čakovca iznosi 80 milijuna, bez onih dodatnih koji se priključuju na njega, imamo čitav jedan proračun ili proračunsku godinu da vratimo obveze koje su stvorene – kazala je Cividini te dodala da je rebalans proračuna onoliko realan koliko je to bilo moguće.

Rashodi su smanjeni za gotovo 16 milijuna kuna, a prihodi za oko 5 milijuna kuna.

– To znači samo uravnoteženje proračuna i mogućnost izvršenja već potpisanih i ugovorenih obveza. Moramo voditi računa o tome da ćemo sve ugovore vjerojatno pokušati ispoštovati, ali da će to nositi i novi minus u proračunu Grada za novu plansku 2022. godinu, što će uzrokovati možda i otežano poslovanje – istaknula je gradonačelnica.

Kazala je i kako je očito da dosadašnja vlast nije išla u dobrom smjeru što su prepoznali i sami građani te da je vrijeme da se okrene nova stranica u planiranju i u realiziranju obveza te stvaranja drugačijeg i novog grada.

Jedna od točaka dnevnog reda bilo je formiranje urbanističkog plana Globetka istok, a radi se o privatnim investitorima koji žele urediti urbanistički plan u dogovoru s Udrugom arhitekata.

– Složili smo se da je to zona iza bolnice koja dozvoljava izgradnju doma za starije i nemoćne. Prvenstveno, radi se o palijativnoj skrbi koja nedostaje Gradu Čakovcu i smatram da će taj projekt biti koristan za sve naše sugrađane koji će imati potrebu za takvom skrbi – rekla je Cividini dodavši da je zemljište iza bolnice prodano i sada dostupno za potrebe palijativne skrbi.

U Gradu Čakovcu mislili su i na ugostitelje, pa su u dogovoru s njima, a vezano uz Porcijunkulovo, otvorili mogućnost subvencija kao pomoć u ovom za njih kriznom razdoblju.

– Dobit će 100-postotne naknade za korištenje javnih površina u periodu od trećeg do šestog mjeseca. Za period od šestog do sedmog mjeseca dobivat će sufinanciranje od 30 posto po izdanim rješenjima za javne površine. Nakon donošenja odluke i njezinog prihvaćanja, bit će objavljen javni poziv na koji će moći aplicirati svi ugostitelji – kazala je gradonačelnica Cividini.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
20.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.