Now Reading:
Otkriven Prešernov spomenik u Zagrebu – Antolić Vupora: Stalnim jačanjem veza produbljujemo prijateljstvo dviju država
Full Article 2 minutes read

Otkriven Prešernov spomenik u Zagrebu – Antolić Vupora: Stalnim jačanjem veza produbljujemo prijateljstvo dviju država

Nakon što su otkrili kip Ljudevita Gaja u Ljubljani, hrvatski i slovenski predsjednik Zoran Milanović i Borut Pahor u zagrebačkom parku Bundek otkrili su kip slovenskog pjesnika Franca Prešerna, autora stihova slovenske himne.

Prenosimo priopćenje SDP-a:

Na svečanosti u Zagrebu bila je i saborska zastupnica i predstavnica slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Barbara Antolić Vupora. Naglasila je da otkrivanje ovog kipa predstavlja još jednu duboku kulturnu vezu Hrvatske i Slovenije.

Autor brončanog kipa velikog slovenskog pjesnika je Metod Frlic, a Antolić Vupora istaknula je da djelo svojim oblikovanjem i smještajem u prirodi budi mnoge osjećaje.

–Čovjeka pogledom na kip može doživjeti posebni trenutak u kojem kip mijenja svoj vizualni efekt na šetača i time utječe na osjećaje koje pobuđuje u njemu. Kip je sve samo ne jednoznačan i time simbolizira povezanost dviju država. Postavljen je u jedan od najvećih zagrebačkih parkova i prva je skulptura najvećeg slovenskog pjesnika u Hrvatskoj. I sama sam pod dojmom nakon svečanog otkrivanja, jer nijedan kip nije pobudio toliko osjećaja. Prva reakcija je da je drugačiji, ali kad se gleda pod različitim kutovima, izražava ono što je smisao poezije koju je France Prešern pisao i koja ga je svrstala među najveće poete svjetske književnosti, uz bok Goetheu – kazala je Antolić Vupora.

Dodala je da su Slovenci koji žive u Hrvatskoj neotuđiv dio hrvatskog nacionalnog korpusa.

–Stalnim jačanjem naših međudržavnih kulturnih veza i stalnim radom na njima, produbljujemo prijateljstvo. Ukoliko to ne bi radili, nesporazumi bi bili veći. Ne trebaš ništa raditi ako se ne želiš razumjeti s drugima, a moraš puno raditi da bi bio prijatelj – poručila je Antolić Vupora.

www.sjever.hr
19.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.