Now Reading:
Reformistice obilježile Međunarodni dan ruralnih žena
Full Article 2 minutes read

Reformistice obilježile Međunarodni dan ruralnih žena

Svake godine 15. listopada obilježava se Međunarodni dan ruralnih žena. Već tradicionalno i ove godine Interesni odbor žena Gradske organizacije Varaždin obilježio ga je manjim okupljanjem podsjećajući na važnost položaja ruralnih žena u lokalnoj zajednici ali i šire.

Prenosimo priopćenje Narodne stranke-Reformisti:

Na subotnjem obilježavanju Međunarodnog dana ruralnih žena svoje iskustvo na Izboru za najuzoritiju seosku ženu Hrvatske koje se ove godine održalo u Pitomači ispričala je Marija Milak predsjednica Udruge „Veliko srce“ iz Općine Sveti Đurđ. Marija Milak predstavljala je Varaždinsku županiju na spomenutom izboru te ušla u najuži krug natjecanja, a Reformisti pohvaljuju njezin trud i podržavaju ovakva natjecanja koja u prvi plan stavljaju žene u ruralnim područjima.

-U brojnim ruralnim područjima nepovoljni demografski i gospodarski trendovi utječu na kvalitetu života žena te ih čine osjetljivom društvenom skupinom. Zbog niže obrazovne strukture, nemogućnosti cjeloživotnog obrazovanja kao i još uvijek nedostupnosti kapaciteta dječjih vrtića za djecu, žene u ruralnim područjima teže se zapošljavaju, rade isključivo na poljoprivredi ili se zapošljavaju na slabo plaćenim poslovima. Žene imaju važnu ulogu u proizvodnji hrane, razvoju i stabilnosti ruralnog područja, očuvanju tradicijske baštine, očuvanju okoliša i kao takve važan su dio svake lokalne zajednice.

Obilježavanju su prisustvovale Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin i Nadica Crnković, potpredsjednica Općinske organizacije Sveti Đurđ, a u prigodnom programu sudjelovao je i Andro Ostrognaj, učenik 4a razreda Glazbene škole u Varaždinu.

Podržala ih je i saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević koja je naglasila kako su žene važni dionici svih segmenata društvenog, javnog i političkog života, a posebice žene u ruralnim područjima koje svojim vještinama, znanjima predstavljaju snagu na kojoj se može i mora temeljiti razvoj ruralnih zajednica.

www.sjever.hr
16.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.