Now Reading:
Križaljke i zagonetke njegova su strast – evo kako svoje vrijeme izvan stresnog posla na sudu provodi glasnogovornik i ‘zagonetni’ prvak Darko Galić
Full Article 4 minutes read

Križaljke i zagonetke njegova su strast – evo kako svoje vrijeme izvan stresnog posla na sudu provodi glasnogovornik i ‘zagonetni’ prvak Darko Galić

Jeste li znali da je Darko Galić, glasnogovornik županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu i zamjenik županijske državne odvjetnice u svoje slobodno vrijeme kreira križaljke, zagonetke, rebuse i anagrame? Član je Varaždinskog zagonetačkog kluba – Vazaka od davne  1979. godine koji ovog vikenda obilježava 50 godina postojanja,  osvajač je brojnih nagrada u tom području i sudionik TV-kvizova od njihovih samih početaka. Kako se javila ljubav prema enigmatici, koliko je vremena potrebno za kreirati jednu križaljku i još štošta otkrio nam je u razgovoru za naš portal.

Na samom početku dotakli smo se njegovog primarnog zanimanja, onog u državnom odvjetništvu za koje kaže da je  intelektualno, psihički i fizički vrlo zahtjevan posao u kojem ne postoji radno vrijeme.

– Obavljanje znatnog dijela mojeg posla ograničeno je kratkim rokovima koji se ne smiju premašiti, pa se radi o izrazito stresnom poslu – opisuje Galić prisjetivši se svog prvog ‘zagonetnog’ susreta.

-Sa zagonetkama se družim od malih nogu, zainteresiralo me što znače oni crni i bijeli kvadratići koje sam spazio u jednim novinama. Otac mi je objasnio da je to križaljka –  i to druženje traje do danas – dodaje.

Sigurno se pitate gdje pronalazi vremena za takav pomalo neobičan hobi uz sve poslovne obaveze koje nije moguće planirati. Rijetke trenutke svog slobodnog vremena hvata kad god je to moguće što se najčešće svede na večernje, pa i noćne sate.

Neprekidno od 1979. godine član je Vazaka, a više puta je bio prvak Hrvatske u njihovom sastavljanju i rješavanju.

-Već od tih ranih dana nisam se zadovoljio samo rješavanjem križaljki i drugih zagonetki, već me više privlačilo njihovo sastavljanje. No najvećim svojim uspjehom smatram sudjelovanje u četveročlanoj reprezentaciji Hrvatske koja je osvojila treće mjesto na svjetskom zagonetačkom prvenstvu 1994. godine, održanom u Kölnu – rekao je Galić.

Koliko je vremena potrebno za sastaviti jednu križaljku?
-Za izradu jedne križaljke manjeg formata dovoljno je nekoliko sati dok je za veće križaljke potrebno uložiti nešto više truda, pa se vrijeme sastavljanja mjeri danima. Sastavljanje takozvanih sitnih zagonetki, kao što su anagrami i rebusi, više je stvar trenutne inspiracije – objašnjava.

Ovoga vikenda od 15. do 17. listopada u varaždinskom Hotelu Turist održava se 37. susret zagonetača i odgonetača Hrvatske kojim će ujedno Vazak obilježiti svoj polustoljetni jubilej. Uz državno prvenstvu sastavljanju i rješavanju zagonetki pripremaju i 2. Fallerov zagonetački memorijal, priredbu u čast Nikole Fallera, rođenog u Pahinskom kraj Ivanca, koji je sastavio prvu hrvatsku križaljku. Iako su ograničenja uzrokovana pandemijom utjecala na broj sudionika očekuje se dolazak tridesetak eminentnih sastavljača i rješavača zagonetki iz cijele Hrvatske, ali i iz okolnih zemalja.

Svoje bogato znanje, naglašava Galić nikada nije pokušao stjecati ili nadograđivati nekim sistematičnim pristupom, učenjem, osim onim u školi.

-Ono što pomaže stjecanju znanja je ići ukorak s vremenom, biti otvoren, znatiželjan, aktivan, pozitivan – ističe Galić koji je bio i čest gost TV-kvizovima još od proljeća, davne 1980. godine kad je startala prva sezona Kviskoteke.

-Okušao sam se i u Brojkama i slovima, Izazovu, Milijunašu, pa još jednom u Kviskoteci. To je dovoljno kvizova za jedan ljudski vijek, neću više nastupati. Prebacio sam se na suprotnu, onu kreativnu stranu – sastavljanja zadataka koje će rješavati drugi – opisuje.

Upitan o sve većoj popularnosti pub kvizova kako u Hrvatskoj tako i Varaždinu ističe kako se u tome dosada nije okušao dodavši kako nema boljeg načina za večernju zabavu od pub kviza, odnosno kviza uopće.

– Mislim da bi bilo dobro spojiti kvizašku i enigmatsku scenu i počeo sam raditi na tome. Pripremam pub kviz koji će se temeljiti na zagonetačkim elementima – najavio je.

abrkic/sjever.hr
16.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.