Now Reading:
I župan Kolar na sastanku s premijerom: Treba napraviti reformu zdravstvenog sustava, a zbog toga što je u tako lošem stanju kriv je ministar i to ne samo ovaj!
Full Article 3 minutes read

I župan Kolar na sastanku s premijerom: Treba napraviti reformu zdravstvenog sustava, a zbog toga što je u tako lošem stanju kriv je ministar i to ne samo ovaj!

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u petak je u Zaprešiću predsjedao sastankom Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Teme sastanka bile su situacija s pandemijom koronavirusa te uloga i obveze lokalne i regionalne samouprave u sustavu civilne zaštite, izrada državnog proračuna za 2022., pripreme za uvođenje eura kao službene valute te prilike koje nude europski fondovi u financijskom razdoblju 2021.-2027.

Sastanku s premijerom nazočio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je istaknuo da je dobro održavati takve sastanke i biti u neposrednom kontaktu s premijerom i ministrima.
-Dobro je da čuju ono što mi mislimo te da nas oni upoznaju sa svojim budućim potezima. Nova izmjena Poreznog zakona kojeg je prezentirao ministar Marić ima dobrih elemenata koji će nam omogućiti da lakše prebrodimo proračunsku krizu i u ustanovama, koja se dogodila zbog pandemije, a prije svega mislim na zdravstvene ustanove, i nama daje mogućnost da ne unutar 5 posto nego unutar 15 posto možemo prebacivati stavke u samom proračunu. Dobili smo informaciju oko samih mjera koje treba provesti vezano uz uvođenje eura – rekao je župan.

Istaknuo je da ono što nije dobro jest najavljena nova centralizacija zdravstva.
-Treba napraviti reformu zdravstvenog sustava, a zbog toga što je u tako lošem stanju je kriv ministar i to ne samo ovaj, nego u kontinuitetu. I ne mogu za sve ovo što se sada dogodilo prebaciti krivnju na sadašnje osnivače jer niti potpisujemo kolektivni ugovor niti određujemo visinu zdravstvenih usluga niti limite. To sve radi Vlada! Kažu, povećanje plaća 6 posto, osiguraju sredstva za 2 posto i onda se čude što su zdravstvene ustanove u minusu – istaknuo je Kolar.

Kazao je i kako ne zna što će se dobiti s centraliziranjem i spajanjem Hitne medicinske službe ili Zavoda za javno zdravstvo te da je Krapinsko-zagorska županija u posljednjih desetak godina uložila ogromna sredstva da bi ih dobro opremili, omogućili im što bolje uvjete rada i sveli ih na zlatni sat.
-Prosjek izlaska naših hitnih službi je 15 do 17 minuta, a da oni izađu na neku drugu lokaciju van granica županije nije nikada bio nikakav problem. Mi čak imamo ugovor sa susjednom Slovenijom da naši vatrogasci odu na njihovu stranu gasiti požar i oni ovdje, tako da ne vidim tu nekakav smisao – rekao je župan Kolar.

Kad je riječ o općim bolnicama, kazao je da ih treba sanirati i napraviti plan.
-Da će ih centralizirati i da će to riješiti problem, neće jer je ta centralna država i napravila problem koji imamo – zaključio je.

a.kučić/sjever.hr
16.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.