Now Reading:
FOTOGALERIJA Dani jabuka u Desiniću – Kolar: Sjajna tradicija u sjajnom ambijentu, u pravom zagorskom trnacu!
Full Article 3 minutes read

FOTOGALERIJA Dani jabuka u Desiniću – Kolar: Sjajna tradicija u sjajnom ambijentu, u pravom zagorskom trnacu!

U tijeku je omiljena tradicionalna zagorska manifestacija Dani jabuka koja se, za razliku od prijašnjih godina, održava u Desiniću i to uz izložbu starih sorti jabuka i ostalog voća te proizvoda od voća, stručna predavanja i slastice od jabuka.

Dani jabuka dosad su se održavali u Velikom Taboru, a zašto su premješteni na novu lokaciju objasnio je načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin.
-Premjestili smo Dane u Desinić jer imamo novi prostor, turističko-informativni centar s rodnom kućom Đure Prejca koji je idealan za tako nešto – rekao je Škreblin i dodao kako su smatrali da će ovo biti bolja lokacija od dosadašnje zbog brojnih mještana kojima je ovakva manifestacija zanimljiva.

Na izložbi jabuka u ponudi je 40-ak vrsta jabuka, a posjetitelji mogu kupiti i aroniju i druge domaće proizvode te uživati u nastupu Desinićkih mažoretkinja, KUD-a Horvatska i Kvarteta Doma Bidružice te izvedbi mališana iz Dječjeg vrtića Tratinčica.

Kao i na brojnim drugim zanimljivim događanjima u Krapinsko-zagorskoj županiji, posjetiteljima se na Danima jabuka pridružio župan Željko Kolar.
-Sjajna tradicija u jednom sjajnom ambijentu nakon europske investicije obnove rodne kuće Đure Prejca u jednom pravom zagorskom trnacu. Doista krasna manifestacija – rekao je župan napomenuvši kako je ovo izuzetno teška godina za poljoprivrednike od kojih su neki gotovo na rubu katastrofe, ali da uvijek treba gledati u budućnost.

-Imamo svega desetak većih proizvođača jabuka na području Krapinsko-zagorske županije. Treba raditi na tim našim starim zagorskim voćnjacima i trnacima, s našim autohtonim sortama koje su, osim što je bilo koristi od njih, uljepšavale naša mjesta i dvorišta. Mi kao Županija imamo jednu mjeru ruralnog razvoja koja je posebno vezana samo za ekološke proizvođače pa tako i proizvođače jabuka i ona je u nekakvoj razini za ovu godinu bila 200.000 kuna. Sljedeću godinu dižemo na 300. 000 kuna i pozivam sve registrirane OPG-ove da iskoriste tu priliku, da povuku bespovratna sredstva i da zasade naše autohtone sorte jabuka – poručio je Kolar.

Dane jabuka okarakterizirao je kao kulturnu manifestaciju te dodatnu ponudu zagorskim hotelima i restoranima.
-Drago mi je čuti od privatnih iznajmljivača da su danas popunjeni djelomično i zbog ove manifestacije. Veselim se sljedećoj godini, desetoj godišnjici i sve vas unaprijed pozivam da nam se pridružite i iduće godine – rekao je na kraju župan Kolar.

Danas se u Desiniću održava i Susret zborova „Zapjevajmo Prejcu”, a program ovogodišnjih Dana jabuka nastavit će se u nedjelju izložbom starih sorata jabuka i koncertom u kapeli sv. Marije Magdalene u Humu Košničkom.

a.kučić/sjever.hr
16.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.