Now Reading:
Gospodarski oporavak, poljoprivreda i Šengen neke od tema sastanka Vlade sa županima, Plenković najavio daljnju podršku županijskim projektima
Full Article 2 minutes read

Gospodarski oporavak, poljoprivreda i Šengen neke od tema sastanka Vlade sa županima, Plenković najavio daljnju podršku županijskim projektima

U petak je u Zaprešiću održan sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Na sastanku se među ostalim razgovaralo i o daljnjim koracima gospodarskog oporavka nakon potresa i pandemije, poticanju poljoprivrede te pitanjima Šengenskog i Europskog gospodarskog prostora.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je kako su unazad pet godina stvoreni sinergija, povjerenje i intenzivan zajednički rad.

-Mislim da smo kao Vlada djelovali brzo, odlučno i odvažno po tri ključna pitanja: odgovora na korona krizu, zatim uspješnu turističku sezonu te očuvanju radnih mjesta – rekao je Plenković i dodao kako su u najvećoj krizi stvoreni najbolji preduvjeti za razvoj.

Poručio je kako Vlada stoji na raspolaganju svim županijama i potpomoći će i podržati njihove projekte.

-Usvojili smo sve strateške dokumente na vrijeme te smo postavili financijski okvir za napredak i razvoj. Sada krećemo u fazu gospodarskog oporavka, a zajednički strateški cilj je članstvo u Schengenu i Eurozoni. Osim toga, moramo iskoristiti priliku koju nudi 25 milijardi eura bespovratnih europskih sredstava koje su nam na raspolaganju za razvoj Hrvatske u idućih deset godina – kazao je Plenković dodavši da nakon gotovo dvije godine borbe s pandemijom imamo više zaposlenih nego pretkrizne 2019., dok je nezaposlenost na 7 posto.

Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije koja je bila domaćin ovog sastanka, zahvalio je Vladi i premijeru na podršci svim dosadašnjim projektima.

Milijarda i pol kuna iz Nacionalnog plana oporavka odobrena je za investiciju upravo u našoj županiji i to Mati Rimcu za istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila, nove mobilnosti i prateće infrastrukture. Uz to, tvrtka Rimac automobili ove godine započela je izgradnju 200 milijuna eura vrijednog kampusa, čime ne samo Zagrebačku županiju, već i Republiku Hrvatsku pozicioniraju na automobilsku kartu svijeta – naglasio je Kolarec.

Kako je pojasnio Kolarec, Zagrebačka županija je dala i svoj doprinos održavanju gospodarstva i to rekordnim iznosom bespovratnih potpora koje je dodijelila poduzetnicima u dvije pandemijske godine, čak 24 milijuna kuna.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić pohvalio je strategijski pristup Vlade koji utječe na kvalitetu života u lokalnoj zajednici.

-Zdrava lokalna zajednica čini temelje i stupove nacionalnog, europskog i globalnog društva a na nama je da joj pružimo podršku i priliku za daljnji razvoj – ustvrdio je.

www.sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr / vlada.gov.hr
15.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.